Menu

De nieuwe UAV (2012) voor de bouw

Onlangs is de UAV 1989 aanpast en verworden tot de UAV 2012. Deze wijziging werd noodzakelijk geacht vanwege de aanpassing die het Burgerlijk Wetboek op het gebied van aanneming van werk had ondergaan en de feitelijke praktijk in de bouw. Voor de bouwpraktijk zijn de verzwaarde waarschuwingsplicht van de aannemer en de toegenomen verantwoordelijkheid van de opdrachtgever voor de kwaliteit van uitgevoerde werkzaamheden het meest van belang.

Waarschuwingsplicht

Op basis van de UAV 2012 dient een aannemer de opdrachtgever reeds voorafgaande aan de uitvoering van de werkzaamheden te waarschuwen voor onjuistheden in de opdracht. Dit betekent dat de aannemer voor gebreken in het ontwerp aansprakelijk is als hij de opdrachtgever niet tijdig waarschuwt. Ten opzichte van de UAV 1989 is deze waarschuwingsplicht naar een vroeger moment verschoven. Komt de aannemer niet tegemoet aan zijn waarschuwingsplicht dan zal hij de extra kosten van een deugdelijke uitvoering van het werk zelf moeten bekostigen en dit niet op de opdrachtgever kunnen verhalen. Anders dan in de UAV 1989 wordt de opdrachtgever medeverantwoordelijk voor gebreken in de uitvoering van de werkzaamheden. Bij toepassing van de UAV 2012 kan de opdrachtgever de aannemer niet aansprakelijk houden voor bouwfouten als niet blijkt dat de opdrachtgever zelf voldoende toezicht heeft gehouden. Dit is een belangrijke wijziging die de verantwoordelijkheid van partijen voor de uitvoering van het werk ingrijpend wijzigt. Een opdrachtgever zal bij het constateren van een gebrek dus niet meer eenvoudig naar de aannemer kunnen wijzen als hijzelf niet voldoende toezicht op de uitvoering van het werk heeft gehouden. Voor iedere professional die op enige wijze werkzaam is in de bouw is het dus van belang zich bewust te zijn van de hierboven genoemde en wijzigingen van de UAV. Zij komen uitgebreid aan bod in de cursus Update UAV voor de bouw (verzorgd in een halve dag, zowel in ochtend- middag of avondprogramma mogelijk). 

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: klassikaal, Virtual Classroom en e-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.