Digitale regeltechniek klimaatbeheersing

Het realiseren van een optimale klimaatbeheersing is niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Dat komt enerzijds door de vele factoren die hierin een rol spelen. Met digitale regeltechniek kunnen 4 factoren worden aangestuurd: temperatuur, luchtsnelheid, luchtkwaliteit en geluid.

Een groot aantal factoren bepaalt of een binnenklimaat aangenaam is of niet. Denk aan persoonlijke gesteldheid, temperatuur, luchtsnelheid (tocht), luchtvochtigheid en -kwaliteit, geuren, geluid, kleding, daglicht, inrichting. Op persoonlijke gesteldheid, kleding, daglicht en inrichting heeft de regeltechniek geen invloed, maar op de overige factoren wel:

  • Temperatuur: een cruciale factor binnen het realiseren van een aangenaam binnenklimaat. Hierbij moeten de omgevingstemperatuur en de inblaastemperatuur losgekoppeld worden. Immers, ook al is de omgevingstemperatuur goed; als de ingeblazen lucht te koud is, voelt dit aan als tocht, en dus wordt het binnenklimaat als onbehaaglijk ervaren.
  • Luchtsnelheid: de luchtsnelheid van de ingeblazen en afgezogen lucht mag niet te hoog of te laag zijn; beide situaties kunnen namelijk leiden tot klimaatklachten. Is de luchtsnelheid te hoog, dan wordt dit snel ervaren als tocht. Een te hoge luchtsnelheid leidt tevens tot geluidsproductie. Is de luchtsnelheid te laag, dan wordt de ‘verse’ lucht onvoldoende gemengd met de al aanwezige lucht in de ruimte, en ook dat leidt tot klachten.
  • Luchtkwaliteit: vaak wordt gedacht dat de luchtkwaliteit alleen samenhangt met het CO2-gehalte, maar dit is niet juist. Het is van belang om naast CO2 ook de aroma’s te meten [VOC]. Als het CO2-gehalte binnen de gewenste waarde valt terwijl het stinkt in de ruimte, wordt dit alsnog als onbehaaglijk ervaren.
  • Geluid: dit kan een behoorlijk storende factor zijn. Denk aan de geluidsproductie van airco’s, computers, luchtroosters of persoonlijke interventie (telefoongesprekken, radio, collega’s).

Stabiel regelen

Hoe kan nu – met het oog op de bovengenoemde factoren – het beste uit een klimaatinstallatie worden gehaald? Het antwoord zit ‘m in regeltechniek. Daarbij speelt het meten een grote rol, maar zeker ook de plaats wáár gemeten wordt. Immers, als de opnemers niet op de juiste plaats zitten, kan dit leiden tot klimaatklachten. Naast het meten is het regelen, en dan vooral ‘stabiel regelen’ van belang. Regelen gebeurt door gemotoriseerde afsluiters. Voor deze afsluiters geldt dat ze over voldoende autoriteit dienen te  beschikken. Is dat onvoldoende, dan kan er nooit een stabiele regeling gerealiseerd worden en blijft de een inblaastemperatuur of aanvoertemperatuur altijd schommelen. Veel klimaatinstallaties hebben tegenwoordig naast een basisinstallatie (warmteopwekking, koudeopwekking, luchtbehandeling, warmte- en koudeverdeling) vaak ook een lokale naregeling. Om het klimaat optimaal te kunnen regelen, beschikt een naregeling vaak over een lokale naverwarmer en –nakoeler. Er zijn diverse naregelingen, de meest toegepaste zijn: fancoil, VAV, inductie en klimaatplafond.

Geautomatiseerd GBS systeem

In het huidige digitale tijdperk is veel meer mogelijk dan vroeger. Er kan beter en nauwkeuriger worden geregeld. Was men vroeger beperkt tot een bepaalde locatie in een gebouw om het gebouwbeheersysteem (GBS) te bedienen; tegenwoordig kan dat vrijwel overal via een webbrowser. Dit geeft gebruiksgemak, ook makkelijk voor de monteur. Die kan nu direct zien wat er in een installatie gebeurt. Eventuele overschrijdingen van grenswaarden worden gesignaleerd via e-mail of sms. Hierdoor worden processen beter beheersbaar en kan er eerder worden ingegrepen om een correctie uit te voeren op een setpoint of parameter. Analyse van regelgedrag kan via analysetrending van temperaturen, relatieve vochtigheid, luchtkwaliteit en regelkleppen. Door de verschillende waarden in een analyse met elkaar te vergelijken, wordt een duidelijk beeld geschept hoe een proces wordt geregeld. Een bijkomend voordeel is at hierbij ook wordt geïnventariseerd hoe het proces verder geoptimaliseerd kan worden.  

Bron: koudeenluchtbehandeling.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.