Doe een teamscan en stimuleer teamontwikkeling

Er staat altijd grote druk op teams en de organisatie ervan: ze moeten gereorganiseerd worden, presteren en dat alles in een hoog tempo. Een handig instrument dat hierbij kan helpen is het zogeheten Team Diagnostic Assessment.

Het Team Diagnostic™ Assessment is een geavanceerd instrument dat helpt bij teamontwikkeling. Het model laat zien welke kenmerken nodig zijn voor goed presterende, duurzame en geïnspireerde teams.

Hoe werkt het?

Door middel van individuele vragen aan de teamleden wordt een momentopname gemaakt van hoe het team er als geheel voor staat. Een voorbeeld is: ‘Voor dit team zijn duidelijke doelstellingen geformuleerd.’ Het onderzoek is anoniem.

Het rapport met resultaten van deze enquête maakt op vier niveaus de krachten en ontwikkelpunten van het team inzichtelijk. Het assessment geeft aan hoe effectief het team is op dat moment is. Het vormt dan ook een krachtig begin (nulmeting) van een ontwikkelpad van het team ten aanzien van 14 essentiële teamfactoren 7 productiviteitsfactoren (de functionele kant) en 7 positiviteitsfactoren (de relationele kant). Later in het ontwikkelprogramma kan natuurlijk een follow-up-meting worden gedaan om de eventuele verbeteringen aan te tonen.

De succesfactoren

Productiviteitsfactoren: deze factoren helpen het team om resultaten te boeken, taken te volbrengen en doelgericht te blijven. De zeven essentiële eigenschappen, die genoemd worden in het onderzoek, zorgen voor hoge prestaties.

Positiviteitsfactoren: hierbij gaat het om de onderlinge relaties tussen de teamleden en de sfeer van het team. De zeven essentiële eigenschappen in het Team Diagnostic Model™ zijn ontleend aan onder andere Emotionele Intelligentie, Positieve Psychologie en wetenschappelijk onderzoek naar succesvolle relaties.

Online assessment

De teamleden vullen het assessment individueel in, gemiddeld binnen 20 minuten. Er zijn 80 standaard vragen en 5 open vragen die zelf geformuleerd kunnen worden. Bij het afnemen van de teamscan is anonimiteit gewaarborgd. Download het voorbeeldrapport Team Diagnostic Assessment (1.5MB).

Aanvullende assessments

Naast de teamscan kunnen twee aanvullende assessments worden gedaan om het teamontwikkelingstraject op te starten of verder vorm te geven:

  • Beeld van de teammanager: dit laat zien hoe de teammanager tegen het team aankijkt ten aanzien van productiviteit en positiviteit.
  • Beeld van de omgeving (360 graden feedback): hierbij worden medewerkers en managers van buiten het team gevraagd om hun mening over hoe het team functioneert ten aanzien van productiviteit en positiviteit.

Bron:
Buschman Consultancy

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.