Er staat altijd grote druk op teams en de organisatie ervan: ze moeten gereorganiseerd worden, presteren en dat alles in een hoog tempo. Een handig instrument dat hierbij kan helpen is het zogeheten Team Diagnostic Assessment.
Het Team Diagnostic™ Assessment is een geavanceerd instrument dat helpt bij teamontwikkeling. Het model laat zien welke kenmerken nodig zijn voor goed presterende, duurzame en geïnspireerde teams.
Door middel van individuele vragen aan de teamleden wordt een momentopname gemaakt van hoe het team er als geheel voor staat. Een voorbeeld is: ‘Voor dit team zijn duidelijke doelstellingen geformuleerd.’ Het onderzoek is anoniem.
Het rapport met resultaten van deze enquête maakt op vier niveaus de krachten en ontwikkelpunten van het team inzichtelijk. Het assessment geeft aan hoe effectief het team is op dat moment is. Het vormt dan ook een krachtig begin (nulmeting) van een ontwikkelpad van het team ten aanzien van 14 essentiële teamfactoren 7 productiviteitsfactoren (de functionele kant) en 7 positiviteitsfactoren (de relationele kant). Later in het ontwikkelprogramma kan natuurlijk een follow-up-meting worden gedaan om de eventuele verbeteringen aan te tonen.
Productiviteitsfactoren: deze factoren helpen het team om resultaten te boeken, taken te volbrengen en doelgericht te blijven. De zeven essentiële eigenschappen, die genoemd worden in het onderzoek, zorgen voor hoge prestaties.
Positiviteitsfactoren: hierbij gaat het om de onderlinge relaties tussen de teamleden en de sfeer van het team. De zeven essentiële eigenschappen in het Team Diagnostic Model™ zijn ontleend aan onder andere Emotionele Intelligentie, Positieve Psychologie en wetenschappelijk onderzoek naar succesvolle relaties.
De teamleden vullen het assessment individueel in, gemiddeld binnen 20 minuten. Er zijn 80 standaard vragen en 5 open vragen die zelf geformuleerd kunnen worden. Bij het afnemen van de teamscan is anonimiteit gewaarborgd. Download het voorbeeldrapport Team Diagnostic Assessment (1.5MB).
Naast de teamscan kunnen twee aanvullende assessments worden gedaan om het teamontwikkelingstraject op te starten of verder vorm te geven:
Bron:
Buschman Consultancy