E-business: de nieuwe corebusiness?

Lege winkelpanden, het is een trend. En wat opvallend is: vaak zijn het de bedrijven zonder digitale zelfbediening voor online shoppen die hun omzet razendsnel zien kelderen. Het gebrek aan e-business speelt echter niet alleen de detailhandel parten, ook het hoger onderwijs, de gezondheidszorg, de overheid en dienstverleners als accountants en notarissen ondervinden er op dit moment de gevolgen van. Als organisaties in deze sectoren niet snel meer en beter gebruikmaken van nieuwe digitale ontwikkelingen, overleven zij het niet. Dit stelt prof. dr. Ir. Johan Versendaal in zijn inaugurele rede die hij op onlangs uitsprak als bijzonder hoogleraar e-business aan de faculteit Management, Science & Technology van de Open Universiteit. De bijzondere leerstoel is mogelijk gemaakt door Hogeschool Utrecht.

Zelf in control
Bedrijven kunnen zich in deze tijd geen ICT veroorloven die alleen maar de bestaande processen ondersteunt, zo benadrukt Versendaal in zijn oratie (titel: E-business: over digitale zelfbediening en organisaties in transitie). Om zich staande te houden én een weerbare toekomst tegemoet te treden, moeten organisaties ook en vooral bedenken welke nieuwe diensten en welke nieuwe vormen van bedrijfsvoering ICT mogelijk kan maken. Digitale ontwikkelingen als smart devices en apps kunnen klanten, burgers, cliënten en patiënten veel meer dan voorheen zelf in control laten zijn. De mogelijkheden zijn er, maar organisaties benutten ze nog te weinig.

Model voor verandermanagement
Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de implementatie van e-business ingrijpende veranderingen met zich meebrengt. Denk aan veranderingen in het businessmodel, werkprocessen, de technische infrastructuur en de gebruikte programmatuur. Veel bedrijven hebben moeite om deze veranderingen vorm te geven. Volgens Versendaal doen zij er goed aan de behoefte in de markt te vertalen naar wensen op het gebied van ICT, en tegelijkertijd een open blik houden voor de ICT-ontwikkelingen die nieuwe diensten mogelijk kunnen maken. Versendaal presenteert tot slot een model dat bedrijven helpt bij het organiseren van hun e-business. Dit model zal de basis zijn voor het onderzoek dat hij als bijzonder hoogleraar e-business aan de faculteit Management, Science en Technologie van de Open Universiteit verder zal vormgeven.

NCOI heeft een uitgebreid opleidingsaanbod op het gebied van verandermanagement.

Bron: HR Praktijk

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant