Een geslaagd ATEX congres 2012

Voor de vierde keer een groot succes! Op 26 april 2012 vond het jaarlijkse grote ATEX congres plaats, nu al voor de vierde keer. Elk jaar wordt het congres bezocht door honderden bezoekers. Zij hebben in één dag veel kennis opgedaan, geheugen opgefrist en nieuwe ideeën verzameld rondom ATEX. Of het nu gaat om een slimme zonering, goede opleidingen voor medewerkers of het onderkennen van zwakke plekken. Een dagprogramma met een keuze uit meerdere parallelsessies, voor iedereen die te maken heeft met explosieveiligheid.  

De laatste ontwikkelingen kwamen aan bod

Het grote ATEX congres werd door velen bezocht, die te maken hebben met processen waarin brandbare gassen, vloeistoffen, poeders en dampen die geproduceerd, verbruikt of opgeslagen worden. De bezoekers stellen veilig werken voorop en zijn bewust van explosiegevaar. Om risico’s zoveel mogelijk te beperken is goede kennis en actuele ontwikkelingen op het gebied van ATEX heel belangrijk. Op het ATEX congres werden niet alleen de nieuwe ontwikkelingen besproken, maar was er ook tijd om met elkaar te praten/discussiëren.

Richtlijn ATEX 137

Op het congres werd er ook veel gesproken over de richtlijn ATEX 137. Als werkgever moet er een zo goed mogelijk arbeidsomstandighedenbeleid worden gevoerd. Daarvoor is het belangrijk dat het werk zodanig georganiseerd zodat dit geen nadelige invloed heeft op de veiligheid of de gezondheid van de werknemers. Kennis van de risico’s is hiervoor een belangrijke basis. Zo kun je gericht zoeken naar oplossingen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. In de Arbowet is opgenomen dat alle werkgevers een ‘Risico-inventarisatie & -evaluatie’ RI&E moet maken en de arbeidsplaatsen en –middelen veilig moet maken en houden. Ook in de richtlijnen van ATEX 137 is dit voorschrift van de Arbowet opgenomen. Deze richtlijn gaat vooral om de veiligheid van de werknemer, de zwakste schakel. De werkgever is op grond van de Arbowet verplicht een beleid te voeren dat erop gericht is de werknemers te beschermen tegen explosiegevaar. De Inspectie SZW (voormalige Arbeidsinpectie) is de toezichthoudende instantie op het gebied van ATEX.

Interessante sprekers

De organisatoren van deze dag NCOI Techniek, Atexopleiding.nl en ATEXelearning.nl, hadden ook dit jaar een interessant programma samengesteld met een breed palet aan sprekers uit de praktijk. Zoals Otto Wientjes, specialist MHC (Major Hazord Control) bij de Inspectie SZW, die inzicht heeft gegeven in de Zone 0 fouten in de praktijk. Mark Ent vertelde als bestuurslid van de Uneto-VNI over de aanschaf en reparatie van Ex-apparatuur. Nathan Kuper van de Inspectie SZW, specialist op o.m. het gebied van brand en explosieveiligheid, ontzenuwde de meest voorkomende misverstanden omtrent ATEX. Naast alle lezingen waren er ook diverse mogelijkheden om actief te zijn. Workshops over mechanische ATEX of het maken van een praktische handleiding voor het MKB. Ook waren er inloopspreekuren op verschillende tijden met diverse adviseurs. Er was veel informatie ter beschikking, waaruit iedereen een eigen keuze kon maken.

Meer informatie over het grote ATEX congres is te vinden op www.atexcongres.nl.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.