Energielabel moet blijven

Het energielabel van woningen en gebouwen moet eenvoudiger, maar belangrijk is dat de kwaliteit van het label behouden blijft. Dat schrijft FedEC-secretaris Richard Zwiers in het Financieel Dagblad.

Wettelijk verplicht

Zwiers, secretaris van de Federatie van Energieconsultants (FedEC), schrijft in zijn opinieartikel ook namens de Associatie van Energie Prestatie Adviseurs (AvEPA). Beide verenigingen behartigen de belangen van energieadviseurs die woningen en gebouwen voorzien van een energielabel. Het label is wettelijk verplicht volgens een Europese richtlijn, maar wordt in de praktijk nog niet gehandhaafd. De Tweede Kamer stemde vorig najaar tegen de verplichting.

Huizenmarkt positief beïnvloeden

Het ministerie van Binnenlandse Zaken kreeg van de Tweede Kamer opdracht een energielabel ‘light’ te ontwerpen, dat goedkoop en eenvoudig aan een woning te koppelen is. ‘We helpen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties graag bij het zoveel mogelijk vereenvoudigen van het energielabel, maar met als randvoorwaarde dat de kwaliteit overeind blijft. Dit vereist de inzet van deskundige, gecertificeerde adviseurs. Als energieadviseurs geloven wij dat een betrouwbaar en verplicht energielabel een noodzakelijke voorwaarde is voor het realiseren van de gewenste forse energiebesparing in de particuliere woningmarkt,’ schrijft Zwiers. Hij verwacht dat een betrouwbaar energielabel de huizenmarkt positief zal beïnvloeden.

Standpunt

Bestuurslid André Kruithof van FedEC: ‘Het opinieartikel in het Financieel Dagblad weerspiegelt het gezamenlijk standpunt van FedEC en AvEPA over het energielabel. Momenteel wordt er door het ministerie van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Minister Blok gewerkt aan een nieuw wetsvoorstel voor het energielabel in Nederland. Uit marktconsultatie van het ministerie blijkt dat er gedacht wordt aan vereenvoudiging van het energielabel. Hierover zal later dit jaar meer duidelijkheid komen.

Bron: bpie.eu

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.