Het energielabel van woningen en gebouwen moet eenvoudiger, maar belangrijk is dat de kwaliteit van het label behouden blijft. Dat schrijft FedEC-secretaris Richard Zwiers in het Financieel Dagblad.
Zwiers, secretaris van de Federatie van Energieconsultants (FedEC), schrijft in zijn opinieartikel ook namens de Associatie van Energie Prestatie Adviseurs (AvEPA). Beide verenigingen behartigen de belangen van energieadviseurs die woningen en gebouwen voorzien van een energielabel. Het label is wettelijk verplicht volgens een Europese richtlijn, maar wordt in de praktijk nog niet gehandhaafd. De Tweede Kamer stemde vorig najaar tegen de verplichting.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken kreeg van de Tweede Kamer opdracht een energielabel ‘light’ te ontwerpen, dat goedkoop en eenvoudig aan een woning te koppelen is. ‘We helpen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties graag bij het zoveel mogelijk vereenvoudigen van het energielabel, maar met als randvoorwaarde dat de kwaliteit overeind blijft. Dit vereist de inzet van deskundige, gecertificeerde adviseurs. Als energieadviseurs geloven wij dat een betrouwbaar en verplicht energielabel een noodzakelijke voorwaarde is voor het realiseren van de gewenste forse energiebesparing in de particuliere woningmarkt,’ schrijft Zwiers. Hij verwacht dat een betrouwbaar energielabel de huizenmarkt positief zal beïnvloeden.
Bestuurslid André Kruithof van FedEC: ‘Het opinieartikel in het Financieel Dagblad weerspiegelt het gezamenlijk standpunt van FedEC en AvEPA over het energielabel. Momenteel wordt er door het ministerie van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Minister Blok gewerkt aan een nieuw wetsvoorstel voor het energielabel in Nederland. Uit marktconsultatie van het ministerie blijkt dat er gedacht wordt aan vereenvoudiging van het energielabel. Hierover zal later dit jaar meer duidelijkheid komen.
Bron: bpie.eu