Menu

Explosiegevaar in de afvalbranche

Voor de afvalbranche geldt dat er altijd explosiegevaar aanwezig is. In de arbocatalogus van de afvalbranche vind je een aantal handreikingen om veiligheidsrisico’s te beheersen en te registreren en hoe je intern over explosiegevaar communiceert.

In de afvalbranche komt brand- en explosiegevaar voor tijdens het transport, de opslag en het verwerken van afval. Denk hierbij aan chemische reacties, broei, vergisting van afvalmateriaal. Daarnaast kan er explosiegevaar ontstaan tijdens het produceren van biogas, het graven van gasgangen in de afvaldeponie of tijdens onderhouds- en reparatiewerkzaamheden zoals lassen en slijpen in de buurt van brandbare materialen, stoffen en vloeistoffen.

Arbocatalogus Afvalbranche

De Arbocatalogus Afvalbranche biedt praktische en relevante maatregelen om veiligheids- en gezondheidsrisico’s in de afvalbranche te voorkomen, of, indien dat niet mogelijk is, te beperken. In de branchecatalogus worden verschillende manieren beschreven waarop werkgevers kunnen voldoen aan de doelvoorschriften van de overheid. Zo zijn er leidraden en (bewerkingen van) beleidsregels en verwijzingen naar (NEN-)normen te vinden. En staan er tevens jurisprudentie, vindingen van individuele bedrijven en maatregelen wat betreft inventarisatie en -evaluatie (RI&E) in opgenomen. Klik hier om direct naar de Arbocatalogus Afvalbranche te gaan.

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.