Factory in a Day maakt robotica betaalbaarder voor MKB

Het midden- en kleinbedrijf in Europa maakt zelden gebruik van geavanceerde robottechnologie. Het EU-project Factory in a Day wil daar verandering in brengen. Onder andere door het ontwikkelen van een goedkoop roboticasysteem dat binnen 24 uur operationeel is.

Processen als het verpakken en controleren van fruit, het polijsten van staalvormen en het vullen van verfspuitmachines worden meestal handmatig uitgevoerd. Enerzijds omdat het installeren van een roboticasysteem vaak een aantal weken tot maanden kost en erg duur is. Anderzijds, omdat – met name seizoensgevoelige - MKB-bedrijven meestal kleine partijen produceren, waardoor dergelijke investeringen niet rendabel zijn. Bovendien zijn deze systemen niet flexibel genoeg om te kunnen concurreren op de wereldmarkt. Vandaar dat het Europese MKB nauwelijks gebruikmaakt van geavanceerde robottechnologie.

Binnen 1 dag operationeel

Om dit te veranderen introduceert het 'Factory in a Day'-project een robot die binnen 24 uur operationeel is voor het uitvoeren van een bepaalde taak. Ook leert het personeel hoe het moet samenwerken met de robot om de productie te optimaliseren. Eerst analyseert een systeemintegrator welke stappen in het proces over te nemen zijn door de robot, zoals eenvoudig en repetitief werk. De werknemers zelf kunnen zich dan richten op flexibele taken die meer nauwkeurigheid vereisen en het oplossen van problemen.

Fysiek contact

Klantspecifieke hardwareonderdelen worden geproduceerd met een 3D-printer en op de grijpers van de robot geplaatst. Daarna wordt de robot naar de fabriek gebracht en geïnstalleerd. Ook worden eventuele hulpcomponenten, zoals camera's, geïnstalleerd. Vervolgens wordt de robot via merkloze software verbonden met de machinesoftware, waarna de robot wordt geleerd hoe hij taken als het oppakken van een object moet uitvoeren. De operator staat daarbij in fysiek contact met de robot. Verder is er een set vooraf gedefinieerde vaardigheden beschikbaar, op dezelfde manier als apps voor smartphones. Zodra de robot operationeel is, worden de medewerkers getraind in het gebruik ervan. Doel is dit binnen 24 uur te realiseren.

Veiligheidsmaatregelen

Omdat de robot werkt zonder afscherming – een situatie die niet gebruikelijk is bij de meeste industriële toepassingen – zal er nog een aantal veiligheidsmaatregelen worden ontwikkeld. Het project ‘Factory in a Day’ maakt deel uit van het onderzoeksthema ‘Robots that Work’, één van de 3 hoofdthema's van het TU Delft Robotics Institute. De aankomende 4 jaar is 11 miljoen euro beschikbaar gesteld voor dit project. Hiervan is 7,9 miljoen euro afkomstig van de Europese Unie in het kader van het FP7-programma ‘Factory of the Future’.

Bronnen: Engineernet.be Emerce.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.