Menu

Gelderland lanceert open kennisplatform voor digitale fabricage

In het Gelderse provinciehuis vond een mini-expo plaats over de mogelijkheden van 3D-printing, georganiseerd door het FaBLab van de HAN. Het was de start van de inrichting van een open kennisplatform voor digitale fabricage.

De expo werd geopend door een druk op de knop van een digitale printer, geproduceerd in Gelderland. De biobased Gelderland-muntjes die werden geprint staan symbool voor het platform, dat als doel heeft om bedrijven te helpen bij het verzamelen en toepassen van digitale productietechnologieën. Dit biedt grote kansen voor de maakindustrie.

3D printing biedt kansen voor maakindustrie

Het maken van een platform is één van de aanbevelingen uit een onderzoek naar de kansen van industrieel printen. Verwacht wordt dat 3D-printing voor grote maatschappelijke veranderingen gaat zorgen en flinke vitaliseringskansen biedt voor de regionale maakindustrie. Het is daarom essentieel dat Gelderse bedrijven én het onderwijs tijdig digitaliseren en voorbereid zijn op de vierde industriële revolutie. Binnen vijf tot tien jaar zal 3D-printing een niet meer weg te denken, rendabele, digitale productietechnologie zijn in de maakindustrie.

Kennisdeling

In de Achterhoek en in de regio Arnhem-Nijmegen experimenteert men al behoorlijk met 3D-printing. Deze koploperbedrijven krijgen op het open kennisplatform toegang tot de hoogstaande kennis van universiteiten, wat ze helpt om dit vervolgens op maat en marktgericht te implementeren in bedrijven. Ook de HAN, ROC de Graafschap, de Regionale Centra voor Technologie (RCT’s) en Oost NV zullen gaan samenwerken op het platform. De eerste bedrijven zullen naar verwachting per 1 januari 2015 support kunnen ontvangen.

Bron:
NVDO.nl

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.