Geluk in uw werk? Dat regelt u zo! 5 tips

Het maakt niet zoveel uit wát voor werk u doet, belangrijk is hoe u uw werk beschouwt en of u er gelukkig van wordt. Werkt u alleen voor het geld en lééft u pas als u ’s avonds thuiskomt? Als u zo weinig energie van werken krijgt, kom dan in actie met deze 5 tips.

1. Kies passend werk

Heeft u het gevoel dat uw werk niet bij u past? Een beroepskeuzetest kan meer duidelijkheid geven. Het lijkt zonde om een studie voor niks te hebben gedaan, maar het is nog veel erger om te blijven
hangen in een functie die niet bij u past maar waarvoor u toevallig de juiste opleiding heeft. Daar zult u het werkgeluk niet in vinden.

2. Werk gedisciplineerd

Uitstelgedrag kost extra tijd. De gouden regel is ‘doe het nu’, ook al ziet u er nog zo tegenop. Hoe langer u die vervelende klus uitstelt, hoe groter de tegenzin wordt. Breng de discipline op om 'm gewoon uit te voeren als ie aan de beurt is, zonder er een kwalificatie op te plakken. De ene klus ligt u nu eenmaal beter dan de andere en als die ‘rotklus’ geklaard is geeft dat een extra goed gevoel.

3. Communiceer duidelijk

Door open en duidelijk te communiceren hebben probleempjes minder kans om uit te groeien tot
problemen. Wees open en duidelijk, maar hou het bij uzelf. Als uw zin begint met ‘jij bent...’ strijkt u uw collega al snel tegen de haren in. Met ‘ik vind...’ geeft u aan dat u uw mening ventileert en zal de discussie soepeler verlopen.

4. Houd werk en privé in balans

Werk en privé zijn beide onderdeel van uw leven. U kunt energie krijgen van uw werk, maar ook van uw hobby of de sport die u in uw vrije tijd beoefent. Aan de andere kant kan uw werk zoveel energie opslokken dat u privé nergens puf meer voor heeft. Hoe veerkrachtiger en energieker u bent, hoe beter het u lukt om in balans te blijven. Heeft u moeite met die balans? Vraag om hulp bij uw naasten en collega’s.

5. Geef uw carrière perspectief

Jarenlang dezelfde functie uitoefenen biedt weinig uitdaging en op den duur niet veel voldoening meer. Mogelijkheden om door te kunnen groeien werken motiverend. Zit u aan uw plafond op uw afdeling of binnen het bedrijf, richt uw vizier dan naar buiten. Zo creëert u weer nieuwe kansen.

Nóg 5 tips in ons magazine Leven lang leren

In ons magazine Leven lang leren staan deze en nog 5 extra tips voor meer geluk in uw werk. U vindt er ook voorbeelden van maatwerkopleidingstrajecten en u ontdekt hoe anderen hun medewerkers enthousiasmeren voor een leven lang leren. Het magazine is gericht op HR-professionals, maar biedt zeker ook inspiratie als u geen HR-functie heeft.

Bekijk de huidige editie

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.