Gezond binnenklimaat en energie-efficiëntie gaan prima samen

Meer dan 80 miljoen Europeanen brengen het grootste deel van hun tijd door in ongezonde en vochtige gebouwen. Hierdoor lopen ze het risico op aandoeningen als astma, zo blijkt uit een whitepaper van het Fraunhofer Institut für Bauphysik uit 2014. Ook staat in deze whitepaper dat het leervermogen van kinderen met 15% toeneemt wanneer zij in een gunstig binnenklimaat leven. De hoogste tijd dus om een gezond binnenklimaat hand in hand te laten gaan met energie-efficiëntie, zo luidde de conclusie tijdens de Healthy Building Day-conferentie van de VELUX Groep in Brussel op 24 maart.
 
10 jaar experimenteren
De VELUX Groep experimenteerde 10 jaar lang met manieren waarop het energieverbruik van gebouwen verminderd kan worden. En meteen vanaf het begin lag de prioriteit van de VELUX Groep bij een oplossing die zowel de mens als het milieu ten goede zou komen. Onder meer architecten, aannemers en wetenschappers werkten samen om baanbrekende, vooruitstrevende oplossingen te vinden op basis van de zogenoemde Active House-principes, waarbij comfort, energie en milieu in balans zijn. De inspanningen culmineerden in 2009 in het Model Home 2020-programma. De resultaten van dit programma stonden op 24 maart centraal.
 
Model Home 2020-programma
Het Model Home 2020-programma bestaat uit zes gebouwen met CO2-neutrale modelwoningen die verspreid zijn over vijf Europese landen. De modelwoningen zijn voorzien van grote raampartijen die 30-50 procent van de woonkamer beslaan. De resultaten wezen uit dat de verhoogde daglichtniveaus een positief effect hadden op het humeur en de productiviteit van de gezinnen die in de woningen woonden. Naast hun welzijn werden het binnenklimaat en het energieverbruik gemeten.
 
Michael K. Rasmussen, Chief Marketing Officer bij de VELUX Groep, zei tijdens de conferentie dat met het Model Home 2020-programma overtuigend is bewezen dat energiebesparing een gezond binnenklimaat niet in de weg hoeft te staan. Volgens hem is dat ook een must en mag energie-efficiëntie nooit belangrijker zijn dan de gezondheid en het welzijn van de mensen die zich in die gebouwen bevinden.
 
Opleidingen Bouwkunde en Architectuur van NCOI
Hebben bouwkunde en architectuur uw belangstelling en bent u op zoek naar een opleiding om u hier (verder) in te verdiepen? Bekijk dan eens het aanbod opleidingen Bouwkunde en Architectuur van NCOI.
 
Bron: Bouwwereld

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.