Gezonde klimaatinstallatie met duurzame energie

Airconditioning die volledig werkt op natuurlijke energiebronnen zónder mechanische ventilatie? Het kan, meent de 78-jarige Benjamin Bronsema, promovendus aan de TU Delft. Hij wil met vallend water, zon en wind een energiepositief kantoor realiseren.

Het ‘Earth, Wind & Fire-concept’ van Bronsema bestaat uit 3 hoofdonderdelen: het Ventecdak, de Klimaatcascade en de Zonneschoorsteen. Het Ventecdak zorgt voor aanvoer van verse en afvoer van vuile lucht door gebruikmaking van over- en onderdrukken. Die lucht wordt via de Klimaatcascade toegevoerd en via een Zonneschoorsteen afgevoerd. Het op gang brengen van de luchtstroom gebeurt in de Klimaatcascade. Dit is een bouwkundige schacht waarin van bovenaf waterdruppels worden gesproeid waarmee de lucht kan worden gekoeld of verwarmd.


 

Gezocht: vrijstaand kantoor van minstens 5 verdiepingen

Voor zijn onderzoek realiseerde Bronsema een mock-up van de Zonneschoorsteen. Deze 11 meter hoge toren verwarmt met opgevangen warmte van invallend zonlicht de ventilatielucht. Nu wil Bronsema het concept testen door middel van een grootschalige praktijkproef. Hiervoor heeft hij een gebouw nodig. Bronsema: "Theoretisch en in het laboratorium hebben we al aangetoond dat het concept werkt. Maar voor de ‘proof of the pudding' wil je natuurlijk een grootschalig bewijs leveren. Bij voorkeur een bestaand kantoor van minstens 5 verdiepingen dat vrij staat. Want zon en wind moeten vrij spel hebben voor een goede werking."

Beter binnenhuisklimaat

Rondpompen van lucht door gebouwen zorgt voor verspreiding van bacteriën, luchtfilters blijken vaak een besmettingshaard. Een groot voordeel van Earth, Wind & Fire is dat het naast het verbeteren van de energie- en kostenefficiëntie, ook het binnenklimaat aanzienlijk kan verbeteren. "Dit systeem zorgt ervoor dat door architectonische middelen de natuur bezit kan nemen van het gebouw. Dat is veel gezonder."

In 2011 is Bronsema genomineerd voor zowel De Vernufteling van ingenieursvereniging Kivi Niria als de Huibregtsenprijs van de Stichting Avond van Wetenschap en Maatschappij.

Bron: TU Delft

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.