Menu

Gezonde klimaatinstallatie met duurzame energie

Airconditioning die volledig werkt op natuurlijke energiebronnen zónder mechanische ventilatie? Het kan, meent de 78-jarige Benjamin Bronsema, promovendus aan de TU Delft. Hij wil met vallend water, zon en wind een energiepositief kantoor realiseren.

Het ‘Earth, Wind & Fire-concept’ van Bronsema bestaat uit 3 hoofdonderdelen: het Ventecdak, de Klimaatcascade en de Zonneschoorsteen. Het Ventecdak zorgt voor aanvoer van verse en afvoer van vuile lucht door gebruikmaking van over- en onderdrukken. Die lucht wordt via de Klimaatcascade toegevoerd en via een Zonneschoorsteen afgevoerd. Het op gang brengen van de luchtstroom gebeurt in de Klimaatcascade. Dit is een bouwkundige schacht waarin van bovenaf waterdruppels worden gesproeid waarmee de lucht kan worden gekoeld of verwarmd.

Gezocht: vrijstaand kantoor van minstens 5 verdiepingen

Voor zijn onderzoek realiseerde Bronsema een mock-up van de Zonneschoorsteen. Deze 11 meter hoge toren verwarmt met opgevangen warmte van invallend zonlicht de ventilatielucht. Nu wil Bronsema het concept testen door middel van een grootschalige praktijkproef. Hiervoor heeft hij een gebouw nodig. Bronsema: "Theoretisch en in het laboratorium hebben we al aangetoond dat het concept werkt. Maar voor de ‘proof of the pudding' wil je natuurlijk een grootschalig bewijs leveren. Bij voorkeur een bestaand kantoor van minstens 5 verdiepingen dat vrij staat. Want zon en wind moeten vrij spel hebben voor een goede werking."

Beter binnenhuisklimaat

Rondpompen van lucht door gebouwen zorgt voor verspreiding van bacteriën, luchtfilters blijken vaak een besmettingshaard. Een groot voordeel van Earth, Wind & Fire is dat het naast het verbeteren van de energie- en kostenefficiëntie, ook het binnenklimaat aanzienlijk kan verbeteren. "Dit systeem zorgt ervoor dat door architectonische middelen de natuur bezit kan nemen van het gebouw. Dat is veel gezonder."In 2011 is Bronsema genomineerd voor zowel De Vernufteling van ingenieursvereniging Kivi Niria als de Huibregtsenprijs van de Stichting Avond van Wetenschap en Maatschappij.

Bron: TU Delft

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.