Bij de WKO moet er een balans zijn tussen toegevoerde en afgenomen energie. Steeds vaker horen we politici praten over verantwoord met budgetten omgaan. En bij budget denken we dan aan de zak met geld die we gestructureerd en efficiënt moeten gebruiken voor de doelen die daarbij gehaald moeten worden. Eigenlijk is het net zo met een WKO. We slaan ieder beetje teveel aan energie (in dit geval warmte) op in de bodem rondom ons heen en in de winter dan halen we dezelfde energie er met de WKO-broninstallatie weer uit vandaan.
Maar wat heeft dat nu met budgetten te maken?! Een budget wordt toch alleen maar uitgegeven zodra dat beschikbaar komt uit belastinggeld. En dan moet je het ook echt helemaal opmaken anders krijg je volgend jaar minder. Hoe zit dat dan met energie? Eigenlijk precies hetzelfde. Ontwerpers van klimaatinstallaties kunnen keurig uitrekenen hoeveel energie er nodig is om het klimaat in een pand behaaglijk te houden.
Hoeveel energie is nodig in de winter om de frisse buitenlucht met een aangename temperatuur binnen aan te bieden (verwarmen)? En hoeveel energie moeten we in de zomer uit het pand halen (koelen) om het binnenklimaat en de sfeer lekker te houden? Zo ontstaat een voor ieder pand unieke ontwerpbelasting voor koelen en verwarmen. Jammer genoeg is het in Nederland klimaat-technisch niet mogelijk om de koel- en verwarmingsbehoefte helemaal tegen elkaar weg te strepen. Anders gezegd budgetneutraal uit te komen.
De link tussen budgetten en energie is dat je uiteindelijk wettelijk niet meer maar ook niet minder energie uit de bodem mag halen in de winter als dat er in de zomer mogelijkerwijs ingestopt wordt. Dus net als met een financieel budget van de overheid. Geldt ook voor uw WKO-bron, haal eruit wat er in zit voor 2013. Want net als met de financiële balans wordt ook uw WKO-balans door uw (provinciale) overheid gecontroleerd.
Auteur: Dennis Verschoor, freelance docent NCOI Techniek, Hoofd verkoop Webeasy.
Website