Menu

Hij is er: STABU Bouwbreed

Vorige maand officieel aan de markt aangeboden: STABU Bouwbreed. Nog niet alle bestekdeskundigen werken er al mee, maar na een intensieve tijd van marktonderzoek, ontwikkelen, bouwen, feedback krijgen, aanpassen en weer verder bouwen is de nieuwe besteksystematiek voor de B&U een feit. Met hierin onder andere een nieuwe classificatie Bouwsystemen & Installaties, die complete bouwdelen en installaties kan beschrijven. Handig voor fabrikanten. En handig voor aannemers en installateurs, want die hoeven hun systeem nu niet meer uit losse STABU-hoofdstukken bij elkaar te ‘sprokkelen’. Toch is nog niet iedereen even enthousiast.

Slimme selectiefunctie

Uniek in Nederland is dat de database met productgegevens voorzien is van alle mogelijke juridische content. Alles is volledig opgebouwd op basis van de essentiële kenmerken van de CE (CPR). Via een slimme selectiefunctie in de database kunnen specificeerders uiteindelijk de producten van fabrikanten selecteren die voldoen aan de juiste waardes. En dat leidt weer tot bouwwerken die toetsbaar voldoen aan de juiste wet- en regelgeving.

Koppeling met BIM

STABU gaat nog verder door de database te koppelen aan BIM. De eerste koppeling met een CAD-systeem wordt gerealiseerd door ICN. STABU heeft al te kennen gegeven open te staan voor andere softwarepartijen die hun software willen koppelen aan STABU Bouwbreed. Zo wil STABU uiteindelijk de basis bieden voor het gebouwdossier dat gedurende de gehele levenscyclus van een pand meegaat. Zo’n dossier moet volgens STABU voortdurend aangevuld, afgetapt en onderhouden kunnen worden, zodat op ieder gewenst moment de juiste informatie gestructureerd beschikbaar is.

Proefsoftware?

Klinkt mooi allemaal, maar niet iedereen is onverdeeld enthousiast over het nieuwe besteksysteem. In een interview met de dagelijkse nieuwsbrief Cobouw (8 januari) uit voorzitter van de Bond van de Nederlandse Bestekdeskundigen (BNB) Teus Schimmel zijn twijfels: ‘De catalogus bij STABU Bouwbreed is nog niet volledig. En op het moment heeft STABU proefsoftware op zijn website staan, om te downloaden. Maar die verhoudt zich tot de huidige software als Kladblok tot Word.’

Marc Verhage, directeur van STABU, was not amused. ‘Dit is volkomen onwaar’, zegt hij een dag later in Cobouw. ‘Er is geen sprake van proefsoftware. De software die thans wordt geleverd aan licentiehouders betreft gebruiksklare software. Het gebruik van nieuwe software is altijd wennen. Wellicht is de software van STABU nog niet zo compleet als die van partijen die daar al jaren aan werken. Zowel de systematiek als de software van STABU Bouwbreed zullen echter komend jaar voortdurend worden verbeterd. Ook de catalogus met productgegevens wordt komend jaar steeds verder gevuld.’ 

De BNB laat weten dat veel bestekdeskundigen het liever nog even houden bij het oude vertrouwde STABU 2. Volgens STABU-directeur Verhage zijn er echter toch al zo’n honderd bestekschrijvers overgestapt naar het nieuwe systeem, onder wie ook heel wat BNB-leden. Verhage: ‘Dat de BNB nog twijfelt en zijn leden terughoudend adviseert, begrijpen we op zich wel. Tenslotte is het een behoorlijke verandering en moet men wennen aan een nieuwe wijze van denken en specificeren.’ (Cobouw 9 januari).

Inmiddels heeft STABU aan al zijn licentiehouders laten weten dat STABU 2 nog tot 31 december 2015 operationeel blijft, naast STABU Bouwbreed. Vanaf volgend jaar zal STABU 2 niet meer beschikbaar zijn. 

Bent u bezig met een aanbestedingstraject in de B&U en GWW? Bekijk dan de opleidingen over contracten, infra of projectmanagement

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.