Hoe bereid ik me voor op een controle door de Inspectie SZW?

De Inspectie SZW bevordert onder andere de naleving van de wetgeving op het gebied van de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Maar naar welke arborisico's kijken de inspecteurs en waar letten ze verder allemaal op?

In de Arbowet zijn regels over goede arbeidsomstandigheden op het werk vastgelegd. Om ervoor te zorgen dat werkgevers zich aan deze regels houden, trekt de Inspectie SZW regelmatig het land in om naleving te controleren. Kom niet voor onaangename verrassingen te staan wanneer de inspectie op de stoep staat. Zorg ervoor dat de arbeidsomstandigheden in het bedrijf goed zijn geregeld en dat je duidelijke afspraken met je medewerkers hebt gemaakt. Zowel werkgever als werknemers kunnen een boete krijgen wanneer zij zich niet aan de wet houden. De arbeidsrisico’s uit de branchebrochures zijn de belangrijkste aandachtspunten bij een inspectie. Maar dit zijn niet de enige punten waar de inspecteurs op letten. In de branches waarvoor arbocatalogi van toepassing zijn, je als werkgever blijk geeft van goede wil te zijn en je (veel van) je arbozaken op orde hebt, zegt de inspectie soepel op te treden. Wanneer de aandacht voor arbeidsomstandigheden echter ver onder de maat is en er overtredingen en/of misstanden worden aangetroffen, wordt er hard opgetreden.

Arbocatalogus

De inspectie gaat uit van de wetten en regels van de Arbowet en hoe werkgevers en werknemers daarvan invulling hebben gegeven in arbocatalogi. Zodra een getoetste arbocatalogus is opgesteld, wordt deze als uitgangspunt voor de inspectie genomen. Werkgevers die een arbocatalogus hebben opgesteld, kunnen volgens de Inspectie SZW rekenen op een soepelere opstelling. In sectoren met hoge risico’s en waarvoor geen arbocatalogus aanwezig is, wordt vaker geïnspecteerd. Om voorrisico's tegen te gaan, zorg ervoor dat je kunt aantonen dat hier werk van is gemaakt. En mocht de organisatie onder een  arbocatalogus vallen, gebruik deze dan op punten waar je verbeteringen moet aanbrengen. De inspectie gebruikt de catalogus zelf namelijk als referentiekader bij de controles die ze uitvoert. Op de website zelfinspectie.nl kun je zelf voor bepaalde risico's en branches toetsen of je aanpak voldoet aan de wet. Het is een hulpmiddel om je arbobeleid op orde te brengen.

Branchebrochures

De Inspectie SZW ontwikkelt ook branchebrochures. Deze branchebrochures zijn voorlichtingsinstrumenten die aan alle bedrijven in een bepaalde branche worden gestuurd. Met de brochures kunnen de werkgevers zich goed op een inspectie voorbereiden. In deze brochures is informatie opgenomen over welke verplichtingen je als werkgever hebt, hoe een bedrijfsinspectie verloopt en zijn de belangrijkste arbeidsrisico’s in de branche uitgewerkt. In ieder geval dien je ervoor te zorgen dat je Rl&E en het bijhorende plan van aanpak - de basis van je arbobeleid - actueel zijn. Kijk welke acties uit het plan van aanpak er nog uitgevoerd moeten worden. Die maatregelen moet je snel nemen of je kunt - in overleg met de ondernemingsraad - de planning in het plan van aanpak bijstellen.

Via de website inspectieszw.nl  kun je de branchebrochures downloaden.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.