Hoger opgeleiden geven voorkeur aan werken in non-profitsector

De sectoren zorg, maatschappelijke dienstverlening en onderwijs zijn de meest favoriete branches om in te werken onder hoger opgeleiden. Zij kiezen massaal voor een baan in deze non-profitsectoren. Het liefst ook nog een fulltimebaan. Dit blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS) van detacheringsbureau Yacht.
 
Arbeidsdoelen
Voor zowel werknemers in de non-profit- als de profitsector zijn plezier in het werk en een goede balans tussen werk en privé de 2 belangrijkste arbeidsdoelen. Zodra het gaat over financiële onafhankelijkheid, ontwikkeling en ontplooiing, komen er duidelijke verschillen naar voren. Werknemers in de profitsector hechten meer waarde aan financiële onafhankelijkheid en zetten dit op de derde plaats, terwijl werknemers in de non-profitsector ontwikkeling en ontplooiing stellen als derde arbeidsdoel. Voor hen komt financiële onafhankelijkheid op de vierde of zelfs vijfde plaats.
 
Toekomstperspectief
Bij de survey werd onderzoek gedaan naar de meest favoriete branches om in te werken en daar is een top vijf uitgekomen. De sector onderwijs is favoriet onder de hoogopgeleiden. Gevolgd door maatschappelijke dienstverlening op de tweede plaats, gezondheidszorg op de derde plaats en werken voor de overheid op de vierde plaats. Er is een gedeelde vijfde en tevens laatste plaats voor de branches zakelijke dienstverlening en communicatie/media. De groep hoogopgeleiden zegt dat een aantal sectoren niet in trek is vanwege het onzekere toekomstperspectief. Bijvoorbeeld weinig zicht op groei- of loopbaanmogelijkheden.
 
Voorkeur voor fulltime werken
Yacht concludeert uit het onderzoek dat fulltime werken steeds populairder wordt. Van de groep hoogopgeleiden werkt ongeveer de helft 40 uur per week en deze groep zegt hier niets aan te willen veranderen. 15 procent geeft zelfs aan meer te willen werken. Dit zijn voornamelijk professionals in de leeftijd van 26 tot 35 jaar. Van degenen die op dit moment 4 dagen werken, geeft 39 procent aan liever 5 dagen te willen werken. In de groep hoogopgeleiden zaten ook zzp’ers die meer dan 40 uur per week werken. Hiervan gaf maar liefst 72 procent aan tevreden te zijn met deze werkweek.
 
Bron: HR Praktijk

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.