ISO-richtlijn Duurzaam Inkopen in ontwikkeling

Er is een nieuwe internationale richtlijn in de maak voor Duurzaam Inkopen (Sustainable Procurement). Deze ISO-richtlijn biedt zowel publieke als private organisaties houvast bij het uitvoeren van een Maatschappelijk Verantwoord Inkoopproces (MVI).

Er zijn al allerlei internationale ISO-richtlijnen op de markt, maar nog geen die praktische handvatten bieden voor het uitvoeren van een (duurzaam) inkoopproces. De ontwikkeling van dit soort richtlijnen kan een langdurig proces betekenen. Het eerste concept van de ISO-richtlijn werd dan ook afgekeurd omdat de meeste landen fundamentele bezwaren hadden. Karin van IJsselmuide (NEN), Hans Kröder (Learn2improve) en Ingeborg Boon (NEN) hebben nu de kans gekregen om met een nieuw Nederlands voorstel te komen.

3 delen nieuwe structuur

Het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Nederland, hebben nieuwe voorstellen gepresenteerd. Op basis van de voorstellen van het Verenigd Koninkrijk en Nederland is nu een geheel nieuwe structuur voor de richtlijn opgesteld. De nieuwe structuur bestaat nu uit drie delen:

  1. Fundamentals (strategie) – (figuur 1)
  2. Organizing the Procurement Function towards sustainability (randvoorwaarden) – (figuur 2)
  3. Integrating sustainability into the procurement process(es) - (inkoopproces)

‘Dutch Wheel’

Een groot deel van deel 2 en deel 3 wordt ingevuld volgens het Nederlandse voorstel en wordt daarom de ‘Dutch Wheel’ genoemd. Het is gebaseerd op het MVI stappenplan (Maatschappelijk Verantwoord Inkopen) van NEVI. Ook wordt er aangesloten bij bestaande documenten zoals ISO 26000.

De nieuwe structuur is verder uitgewerkt in drie internationale schrijfgroepen, waarin Nederland goed vertegenwoordigd was.

In september 2014 vond er een tweede internationale stemming plaats over de herziene versie van deze richtlijn. Het stemresultaat wordt tijdens de volgende internationale vergadering in Singapore in het najaar van 2014 bekendgemaakt.

(Klik op de afbeelding om deze te vergroten)



(Klik op de afbeelding om deze te vergroten)


 

Voor wie is de ISO-richtlijn bedoeld?

De nieuwe ISO-richtlijn kan gebruikt worden door zowel lokaal als internationaal opererende operaties, overheden, NGO’s, advies- en belangenorganisaties. Wat zijn de voordelen:

  • Overheidsorganisaties kunnen hiermee hun inkoopbeleid en -proces afstemmen op een internationaal aanvaarde en met ISO 26000 afgestemde en geaccepteerde richtlijn voor duurzaam inkopen.
  • Nederland kan haar visie delen en onderdeel worden van een internationaal referentiekader voor maatschappelijk verantwoord inkopen.
  • Nederlandse marktpartijen krijgen een belangrijk concurrentievoordeel bieden wanneer men zaken doet met partijen die MVO hoog in het vaandel hebben staan.
  • Internationale afstemming maakt het internationale handelsverkeer efficiënter, doeltreffender en bovenal winstgevender.

Rubber- en kunststofindustrie start met ISO 26000

De eerste tien bedrijven uit de rubber- en kunststofindustrie (NRK) hebben hun zelfverklaring ISO 26000 ondertekend en de volgende 24 bedrijven volgen op 15 januari 2015. Het gebruik van ISO 26000 past bij de Meerjarenafspraken energie-efficiëntie met de industrie, diensten en enkele agrosectoren.

Andere ISO-richtlijnen

ISO-richtlijnen ondersteunen organisaties bij het behalen van een minimaal kwaliteits- en duurzaamheidsniveau in de inkoopketen of invulling te geven aan hun MVO-uitgangspunten. Enkele al bestaande ISO richtlijnen zijn:

  • ISO 9001 (kwaliteitsmanagement-systemen)
  • ISO 14001 (milieumanagementsystemen)
  • ISO 26000 (internationale richtlijn voor Maatschappelijk Verantwoorde Organisaties (MVO))
Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.