Inductieve sensoren dankzij innovatieve meet- en regeltechniek

Het hoge watergebruik in de levensmiddelen- en drankindustrie vraagt om een zo efficiënt en veilig mogelijke water- en afvalwaterzuivering, proceszekerheid én een betrouwbare procesbewaking. Dit vereist inductieve sensoren en dus werk aan de winkel voor de meet- en regeltechniek.

De voedingsmiddelen, dranken en zuivel leggen een lange weg af binnen het industriële proces langs ontelbare installaties. Al deze installaties worden gereinigd en gespoeld met water. Uiteraard dienen al deze processen niet alleen zo efficiënt mogelijk te verlopen, maar ook te voldoen aan de eisen rond hygiëne en milieu.

Inductieve sensoren

De zogenaamde ‘CIP-reiniging’ (Cleaning In Place) wordt veel toegepast in het hele productieproces. Voor reproductie en proceszekerheid vereist dit - naast een betrouwbare besturing, regeling en monitoring - sensoren met hoogwaardige detectiekwaliteiten. Elektrolytische geleidbaarheid en temperatuur zijn binnen CIP de belangrijkste meetgrootheden. Binnen de levensmiddelen- en drankindustrie worden ook hoge eisen gesteld aan de toegepaste sensoren. Zo dienen ze bestand te zijn tegen (zeer) agressieve reinigingsmiddelen en tegen hitte. Inductief werkende meetsondes worden ingezet bij geleidbaarheidsmetingen vanaf ongeveer 100 uS/cm tot circa 200 mS/cm. Ze zijn geschikt voor een sterk vervuild meetmedium. Inductieve sensoren zijn in vergelijking met conductieve uitvoeringen nagenoeg onderhoudsvrij.

Speciale software

Een moderne multimeter beschikt over een reeks binaire in- en uitgangen voor controle van bijvoorbeeld de doorstroom (pulsmeting), grenswaardebewaking, PID-regelingen en alarmschakelen. En er kunnen tot 4 meetsensoren direct aangesloten worden die parallel en onafhankelijk van elkaar kunnen configureren en bewaken. Speciale software zal direct de analoge en digitale meetgegevens in een databank opslaan. Hierdoor kan het apparaat - onafhankelijk van de registratie van parameters als geleidbaarheid, temperatuur en doorstroming - bijvoorbeeld ook de besturing van ventiel overnemen, of een voorraadtank permanent monitoren op lekkage, of gelijktijdig de neutralisatie van het afvalwater (door meting van de pH-waarde) regelen.

Bron: nvdo.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.