Menu

Inductieve sensoren dankzij innovatieve meet- en regeltechniek

Het hoge watergebruik in de levensmiddelen- en drankindustrie vraagt om een zo efficiënt en veilig mogelijke water- en afvalwaterzuivering, proceszekerheid én een betrouwbare procesbewaking. Dit vereist inductieve sensoren en dus werk aan de winkel voor de meet- en regeltechniek.

De voedingsmiddelen, dranken en zuivel leggen een lange weg af binnen het industriële proces langs ontelbare installaties. Al deze installaties worden gereinigd en gespoeld met water. Uiteraard dienen al deze processen niet alleen zo efficiënt mogelijk te verlopen, maar ook te voldoen aan de eisen rond hygiëne en milieu.

Inductieve sensoren

De zogenaamde ‘CIP-reiniging’ (Cleaning In Place) wordt veel toegepast in het hele productieproces. Voor reproductie en proceszekerheid vereist dit - naast een betrouwbare besturing, regeling en monitoring - sensoren met hoogwaardige detectiekwaliteiten. Elektrolytische geleidbaarheid en temperatuur zijn binnen CIP de belangrijkste meetgrootheden. Binnen de levensmiddelen- en drankindustrie worden ook hoge eisen gesteld aan de toegepaste sensoren. Zo dienen ze bestand te zijn tegen (zeer) agressieve reinigingsmiddelen en tegen hitte. Inductief werkende meetsondes worden ingezet bij geleidbaarheidsmetingen vanaf ongeveer 100 uS/cm tot circa 200 mS/cm. Ze zijn geschikt voor een sterk vervuild meetmedium. Inductieve sensoren zijn in vergelijking met conductieve uitvoeringen nagenoeg onderhoudsvrij.

Speciale software

Een moderne multimeter beschikt over een reeks binaire in- en uitgangen voor controle van bijvoorbeeld de doorstroom (pulsmeting), grenswaardebewaking, PID-regelingen en alarmschakelen. En er kunnen tot 4 meetsensoren direct aangesloten worden die parallel en onafhankelijk van elkaar kunnen configureren en bewaken. Speciale software zal direct de analoge en digitale meetgegevens in een databank opslaan. Hierdoor kan het apparaat - onafhankelijk van de registratie van parameters als geleidbaarheid, temperatuur en doorstroming - bijvoorbeeld ook de besturing van ventiel overnemen, of een voorraadtank permanent monitoren op lekkage, of gelijktijdig de neutralisatie van het afvalwater (door meting van de pH-waarde) regelen.

Bron: nvdo.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: klassikaal, Virtual Classroom en e-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.