Inductieverwarmers zorgen voor snelle en veilige lagermontage

Inductieverwarmers bieden veel voordelen bij de thermische montage van lagers. Ze zorgen voor een snelle, veilige en energiezuinige verwarming en verkorten de tijd die nodig is voor de montage van het lagerBij roterende machines ontstaat 60% van de schade aan lagers niet door slijtage maar door een niet optimale keuze, montage en onderhoud van de lagers.

Notoire lagerkillers zijn montage van het verkeerde lager, een slechte passing, verkeerd gereedschap, een slechte uitlijning, een onjuiste afstelling, verontreiniging en verkeerde of onvoldoende smering. Verkeerde montage is daarbij verantwoordelijk voor 16% van alle schades. De gevolgen zijn aanzienlijk: naast de directe vervangingskosten en arbeidskosten is er ook nog de veel grotere gevolgschade door stilstand en productieverlies. Volgens ramingen van leveranciers gaat het hier zeker om tientallen miljoenen euro’s per jaar. Voorwaarde voor een juiste montage van rollagers is, naast een gedegen opleiding van onderhoudsmedewerkers, ook het gebruik van het juiste montagegereedschap.

Thermisch monteren

Bij het monteren van lagers wordt gebruikgemaakt van mechanische, hydraulische en thermische hulpmiddelen. Mechanische hulpmiddelen worden veelal ingezet bij het monteren van kleine lagers die met geringe perspassingen kunnen worden gemonteerd. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om mechanische montagegereedschappen, zoals slagbussen of mechanische persen. Bij grotere lagers met een boring van meer dan 200 mm worden in verband met de benodigde perskracht vaak hydraulische persen ingezet. Thermisch monteren wordt meestal toegepast bij lagers met een grotere diameter, en bij seriematige montage. Bij het thermisch monteren wordt het lager voor het monteren verhit tot een temperatuur van 80–110 °C, waarna het lager uitzet. Na het monteren koelt het lager af waardoor dit zich met grote kracht op de as klemt. Veel toegepaste verwarmingsmiddelen zijn gasbranders, oliebaden en ovens. Verhitten met open vlam resulteert in een ongecontroleerde en ongelijkmatige verhitting van het lager, waardoor de materiaaleigenschappen negatief kunnen worden beïnvloed. Daarnaast bestaat er een kans op brandgevaar en ongevallen. Bij oliebadverhitting wordt het lager in een verwarmd oliebad gedompeld. Nadelen van deze methode zijn de lange opwarmtijd en het hoge energie verbruik. Daarnaast is het lastig om de olie gecontroleerd op de ingestelde temperatuur te houden. Verder bestaat de kans op verontreiniging door ongerechtigheden in de olie. Ook is het lastig om het lager na verhitting te hanteren, door de op het lager aanwezige (hete) olie. Verhittingsovens en verhittingsplaten worden vaak ingezet om een groot aantal lagers gelijktijdig te verwarmen. Deze techniek heeft als nadelige eigenschap dat het vrij lastig is om zeer grote lagers op deze manier te verwarmen. Daarnaast is de verwarmingstijd naar verhouding lang en het energieverbruik hoog. Verder ontstaat door het hanteren van hete platen met lagers bij de ovens een grotere kans op ongevallen door verbrandingen.

Inductie

De afgelopen jaren winnen inductieverwarmers sterk aan populariteit. Dat komt door de snelle, schone, veilige en energiebesparende methode van verwarming van deze apparaten. Inductieverwarmers zijn er in verplaatsbare uitvoeringen en voor vaste opstellingen. Het gaat daarbij om de verwarming van lagers met een diameter vanaf circa 10 mm tot lagers met een buitendiameter van meerdere meters. Door de inductieve verhitting is de opwarmtijd meer dan 50% korter dan bij conventionele verwarmingsmethoden. Daarnaast wordt het lager ook zeer gelijkmatig opgewarmd. Door de effectieve manier van opwarming besparen inductiewarmers ook energie. Verder is het lager snel en veilig in het verwarmingsapparaat aan te brengen. Veel inductieverwarmers beschikken over jukken (ijzerkernen) in meerdere formaten, zodat er lagers met een verschillende diameter in bevestigd kunnen worden. Deze jukken zijn inklapbaar of voorzien van een scharnier voor een snelle bevestiging van het lager. Verder beschikken de meeste inductieverwarmers over een traploos instelbare temperatuurregeling met magneettemperatuursensor, die ervoor zorgt dat de temperatuur van het lager na het bereiken van de ingestelde waarde constant wordt gehouden. In de meeste gevallen wordt de inductieverhitter bestuurd met behulp van een microprocessor. Naast het regelen van de temperatuur laat deze via een display ook de gemeten en ingestelde temperatuur zien en de verstreken verwarmingstijd. Verder beschikken de meeste inductieverwarmers over een al dan niet uitschakelbare demagnetisatiefunctie. De sterke wervelstromen tijdens het verhitten zorgen voor magnetisatie van het lagermateriaal. Dit heeft weer tot gevolg dat het lager ijzerdeeltjes uit de omgeving gaat aantrekken. Om vervuiling van het lager met ijzerdeeltjes te voorkomen, zorgt de demagnetiseerfunctie dan voor het ontmagnetiseren van het lager.

Meer weten over de opleiding Lagers en smering?

Deze opleiding valt onder onze incompany opleidingen. Meer weten? Neem dan contact op met Paul van der Sneppen        

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.