Installatiebranche in gevarenzone

Volgens UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, verkeert de sector momenteel in zwaar weer. Sinds het begin van de economische crisis heeft de sector een kwart van het productievolume zien verdwijnen. Veel bedrijven zijn bezig met overleven en zitten in de rode cijfers. Volgens de installateursvereniging helpt een cao-conflict niet om het tij in de sector te keren.

Behoud van werkgelegenheid

Voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI wijst erop dat veel bedrijven momenteel projecten met verlies aannemen om hun werknemers aan het werk te kunnen houden. „De technische installatiebranche is een arbeidsintensieve bedrijfstak waarin de loonkosten de helft van de productiekosten uitmaken. Bij een loonsverhoging neemt het verlies van bedrijven dus met de helft toe. In de huidige crisis kunnen ondernemers de gevolgen daarvan niet dragen. Een grote ontslaggolf zal het gevolg zijn, waarbij vooral jongere werknemers de dupe worden.”

Zwaar weer

De bedrijven in de technische installatiebranche zitten in zwaar weer. De sector heeft sinds het begin van de economische crisis een kwart van het productievolume zien verdwijnen. Dit jaar incasseert de sector een daling van 3 à 4% en in 2014 zal het er nauwelijks beter op worden. Het totale productievolume in de installatiebranche komt in 2014 waarschijnlijk uit op 9,9 miljard euro. In 2009 was dat nog 13,8 miljard.

Gevarenzone

Door de malaise in de nieuwbouw, de teruglopende investeringen van bedrijven en overheid en het geringe consumentenvertrouwen komen steeds meer bedrijven in de gevarenzone. Siertsema: „Het aantal faillissementen neemt hand over hand toe, steeds meer bedrijven moeten werknemers ontslaan. Al meer dan 15.000 werknemers hebben de laatste 12 maanden hun baan verloren.”

Bron UNETO - NVI

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.