Menu

Installatiebranche in gevarenzone

Volgens UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, verkeert de sector momenteel in zwaar weer. Sinds het begin van de economische crisis heeft de sector een kwart van het productievolume zien verdwijnen. Veel bedrijven zijn bezig met overleven en zitten in de rode cijfers. Volgens de installateursvereniging helpt een cao-conflict niet om het tij in de sector te keren.

Behoud van werkgelegenheid

Voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI wijst erop dat veel bedrijven momenteel projecten met verlies aannemen om hun werknemers aan het werk te kunnen houden. „De technische installatiebranche is een arbeidsintensieve bedrijfstak waarin de loonkosten de helft van de productiekosten uitmaken. Bij een loonsverhoging neemt het verlies van bedrijven dus met de helft toe. In de huidige crisis kunnen ondernemers de gevolgen daarvan niet dragen. Een grote ontslaggolf zal het gevolg zijn, waarbij vooral jongere werknemers de dupe worden.”

Zwaar weer

De bedrijven in de technische installatiebranche zitten in zwaar weer. De sector heeft sinds het begin van de economische crisis een kwart van het productievolume zien verdwijnen. Dit jaar incasseert de sector een daling van 3 à 4% en in 2014 zal het er nauwelijks beter op worden. Het totale productievolume in de installatiebranche komt in 2014 waarschijnlijk uit op 9,9 miljard euro. In 2009 was dat nog 13,8 miljard.

Gevarenzone

Door de malaise in de nieuwbouw, de teruglopende investeringen van bedrijven en overheid en het geringe consumentenvertrouwen komen steeds meer bedrijven in de gevarenzone. Siertsema: „Het aantal faillissementen neemt hand over hand toe, steeds meer bedrijven moeten werknemers ontslaan. Al meer dan 15.000 werknemers hebben de laatste 12 maanden hun baan verloren.”

Bron UNETO - NVI

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.