Menu

Investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft vorig jaar 1 miljard euro geïnvesteerd in energiezuinige technieken en duurzame energie. Met deze investering hebben zij gezamenlijk voor 765 kiloton aan CO2 afname gezorgd. Zij hebben gebruik gemaakt van de Energie-investeringsafrekt (EIA). Dat is een fiscale regeling die gemiddeld 10 procent belastingvoordeel oplevert. 

84 procent aanvragen uit mkb

In 2012 waren er meer dan 17.000 aanvragen, 84 procent kwam uit het mkb. Samen goed voor ruim 800 miljoen euro aan investeringen in energiebesparing en 200 miljoen euro in duurzame energie. Het aantal aanvragen is sinds 2001 niet meer zo hoog geweest. Het totale fiscale voordeel voor de bedrijven die een melding hebben gedaan, is naar verwachting 94 miljoen euro. Energieproducenten en bedrijven in de industrie investeerden het meest. De meeste aanvragen kwamen uit de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant.

Over de EIA

Nederland wil jaarlijks anderhalf procent energie besparen. Om dit te bereiken en te zorgen voor duurzame economische groei, zet de Rijksoverheid verschillende instrumenten in, waaronder de Energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA draagt bij aan technische innovaties en groene groei bij bedrijven. De regeling valt onder het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Financiën. Agentschap NL voert de EIA samen met de Belastingdienst uit. Vorig jaar deden ruim 10.000 bedrijven beroep op de EIA, een record sinds 2001. Ook in 2013 kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie.

Kom ik in aanmerking voor EIA?

Wil je gebruik maken van de EIA dan moet je investering in een bedrijfsmiddel aan de volgende eisen voldoen:

  • Het bedrag aan energie-investeringen is minimaal 2300 euro
  • Het bedrijfsmiddel is nog niet eerder gebruikt
  • Het bedrijfsmiddel staat op de energielijst.
  • Je kunt voor het bedrijfsmiddel niet zowel EIA en milieu-investeringsaftrek krijgen.

Praktische tips EIA

  • Vraag je leverancier in offertes aan te geven waarop EIA zit. Alleen datgene wat op de Energielijst staat of voldoet aan de algemene energieprestatie-eisen komt voor subsidie in aanmerking.
  • Vraag EIA aan binnen drie maanden na opdrachtbevestiging. Dus niet de factuur of tijdstip van montage geldt maar de opdrachtverstrekking aan de leverancier voor het bedrijfsmiddel.
  • Vraag EIA voor installatiekosten aan binnen drie maanden na tijdstip van installatie. De regeling is iets ingewikkelder, maar als je dit aanhoudt, zit je altijd goed.
  • Eén bedrijfsmiddel kost minimaal 450 euro. Het totale bedrag aan energie-investeringen moet per jaar minstens 2.200 euro zijn.
  • Maak je dit jaar geen winst? Dan is het ook mogelijk de EIA in de voorafgaande drie jaar en de komende zes jaar te verrekenen.
  • Wacht niet te lang met de investering. De inhoud van de EIA-pot wordt jaarlijks vastgesteld en is dus eindig, op = op.

Overige energiesubsidies

Andere belangrijke energiesubsidies zijn de Stimulering van Duurzame Energie (SDE), Energie Onderzoek Subsidie (EOS) en Innovatie Prestatie Contracten (IPC). Ook bij de Europese Unie, pronvincies en gemeenten zijn diverse subsidies en regelingen voor energiebesparing beschikbaar.

Jaarverslag online beschikbaar

In het EIA-jaarverslag 2012 vind je voorbeelden van creatieve ondernemers die op zoek gingen naar duurzame, energiezuinige alternatieven. Klik hier voor het online Jaarverslag EIA 2012   Bronnen: Agentschap NL Belastingdienst MKB service desk RCC K&L

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.