NEN 3140:2011: de beste methode om aan de Arbowet te voldoen

Werken aan elektrotechnische installaties is niet zonder risico’s. Het lijkt dus logisch dat deze installaties van tijd tot tijd gekeurd worden volgens de NEN 3140-norm. Toch gebeurde dat lange tijd vaak niet. Er was veel onduidelijkheid tussen opdrachtgevers en inspecteurs van elektrotechnische installaties over wat wel en niet geïnspecteerd moest worden en hoe vaak dat dan precies moest gebeuren. De herziene versie van de NEN 3140 heeft een eind gemaakt aan deze onwenselijke situatie.

Veiligheidsvoorschriften Arbowetgeving

Hoewel ondernemers in de machinebouw strikt genomen niet verplicht zijn hun machines en installaties van tijd tot tijd te laten inspecteren volgens de NEN 3140-norm, is het aan te raden om dit wel te doen. De Arbowet verplicht werkgevers en werknemers namelijk wél om te zorgen voor een veilige werkplek. Wie zich hier niet aan houdt, maakt zich schuldig aan een economisch delict, met in het ergste geval gevangenisstraf tot gevolg. Het toepassen van de NEN 3140:2011-norm is de beste manier om aan te tonen dat je je aan de verplichtingen van de Arbowet houdt. Daarnaast heeft de machinebouw te maken met de machinerichtlijn, een Europese richtlijn die veiligheidscriteria voorschrijft waaraan machines moeten voldoen. 

Belangrijkste veranderingen herziene NEN 3140

De herziene NEN 3140 bracht niet alleen meer duidelijkheid voor alle betrokken partijen met zich mee zich mee, maar ook andere belangrijke veranderingen. Zo zijn grote machines nog steeds arbeidsmiddelen, maar worden ze beheerd en geïnspecteerd als afzonderlijke situaties.. Ze moeten dan ook als afzonderlijke installaties beheerd en geïnspecteerd worden.  Verder mag gebruikgemaakt worden van infraroodthermografisch onderzoek als aanvulling op metingen en beproevingen. Dit is een belangrijke verandering die de veiligheid op de werkplek ten goede komt. De machines worden immers aangestuurd vanuit complexe schakel- en besturingspanelen. Hierin kunnen heel wat elektronische gebreken schuilgaan, die zonder infraroodthermografie verborgen blijven en uiteindelijk storingen of brand kunnen veroorzaken.
 
Als er een ongeluk gebeurt met een elektrotechnische oorzaak, is de NEN 3140:2011-norm voor ondernemers juridisch gezien de sterkste manier om aan te tonen dat ze aan hun Arbo-verplichting hebben voldaan. Wil jij ook leren hoe je veilig werkt met elektrotechnische installaties? Volg dan een van de NEN-opleidingen bij NCOI Techniek.
 
Bronnen:
Nen
Neerslag-magazine
EWN

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.