Menu

Jolande Sap: “Scholing is de sociale zekerheid van de toekomst”

De baan voor het leven bestaat niet meer. Onze dynamische arbeidsmarkt vraagt om flexibele, weerbare en wendbare mensen. Permanente scholing en ontwikkeling zijn daarom belangrijker dan ooit. Maar mensen met een basis- of middelbare beroepsopleiding laten zich juist minder dan voorheen bijscholen. De commissie vraagfinanciering MBO onderzocht wat er nodig is om de deelname aan scholing te vergroten. Voorzitter Jolande Sap vertelt.

De commissie vraagfinanciering MBO onderzocht in opdracht van het ministerie hoe het kan dat mensen met een opleiding tot en met MBO-niveau 4 nu minder deelnemen aan scholings- en ontwikkelingstrajecten dan tien jaar geleden. Voorzitter Jolande Sap: “Er is een trendbreuk nodig. Het aanbod is enorm en er zijn ontzettend veel goede initiatieven, maar toch bereiken we de groep mensen die juist het meest geraakt worden door de flexibilisering en robotisering van de arbeidsmarkt niet. Hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat iedereen in Nederland zich bewust wordt dat scholing essentieel is? Scholing is de sociale zekerheid van de toekomst.”

Motivatie voor ontwikkeling

Naast feitelijk onderzoek verdiepte de commissie zich in de wensen en behoeften van de doelgroep. Onder meer via straatinterviews en een representatieve enquête. Dat wierp een nieuw licht op de problematiek. “Uit de literatuur kwam gebrek aan motivatie bij lager opgeleiden als probleem naar voren, maar uit gesprekken met de doelgroep concludeerden wij dat deze mensen wel degelijk gemotiveerd zijn om zichzelf te ontwikkelen. Het gaat alleen vaak mis op essentiële randvoorwaarden als geld en tijd en er zijn belemmeringen als het gaat om het aanbod en stimulans
vanuit de omgeving. Echter, dit zijn allemaal beperkingen die wel degelijk op te lossen zijn”, vertelt Jolande Sap.

Leerrekening om opleidingen te betalen

De belangrijkste aanbeveling van de commissie vraagfinanciering MBO aan het kabinet is het openen van een persoonlijke ‘leerrekening’ voor iedereen. Jolande Sap legt uit: “Elke Nederlander krijgt dan na afronding van het initiële onderwijs een individuele leerrekening, toegankelijk via DigiD. De rekening wordt gevuld door de overheid, werkgevers en werknemers. Het geld is bedoeld voor scholing en ontwikkeling. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 40.000 euro per persoon, gedurende de arbeidsloopbaan vrij te besteden aan opleidingen. Het is belangrijk dat we mensen zelf de regie geven over wat ze willen doen. Ik weet zeker dat permanent leren de beste garantie is voor behoud van banen en inkomenszekerheid, en daarmee voor economische groei.” 

Lees het hele artikel in ons magazine Leven lang leren

In ons magazine Leven lang leren staat het volledige artikel over de commissie vraagfinanciering MBO en andere verhalen over mobiliteit. U ontdekt ook hoe andere professionals hun medewerkers enthousiasmeren voor een leven lang leren. Het magazine is gericht op HR-professionals, maar biedt zeker ook inspiratie als u geen HR-functie heeft.

Bekijk de huidige editie van het magazine Leven lang leren

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.