Jolande Sap: “Scholing is de sociale zekerheid van de toekomst”

De baan voor het leven bestaat niet meer. Onze dynamische arbeidsmarkt vraagt om flexibele, weerbare en wendbare mensen. Permanente scholing en ontwikkeling zijn daarom belangrijker dan ooit. Maar mensen met een basis- of middelbare beroepsopleiding laten zich juist minder dan voorheen bijscholen. De commissie vraagfinanciering MBO onderzocht wat er nodig is om de deelname aan scholing te vergroten. Voorzitter Jolande Sap vertelt.

De commissie vraagfinanciering MBO onderzocht in opdracht van het ministerie hoe het kan dat mensen met een opleiding tot en met MBO-niveau 4 nu minder deelnemen aan scholings- en ontwikkelingstrajecten dan tien jaar geleden. Voorzitter Jolande Sap: “Er is een trendbreuk nodig. Het aanbod is enorm en er zijn ontzettend veel goede initiatieven, maar toch bereiken we de groep mensen die juist het meest geraakt worden door de flexibilisering en robotisering van de arbeidsmarkt niet. Hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat iedereen in Nederland zich bewust wordt dat scholing essentieel is? Scholing is de sociale zekerheid van de toekomst.”

Motivatie voor ontwikkeling

Naast feitelijk onderzoek verdiepte de commissie zich in de wensen en behoeften van de doelgroep. Onder meer via straatinterviews en een representatieve enquête. Dat wierp een nieuw licht op de problematiek. “Uit de literatuur kwam gebrek aan motivatie bij lager opgeleiden als probleem naar voren, maar uit gesprekken met de doelgroep concludeerden wij dat deze mensen wel degelijk gemotiveerd zijn om zichzelf te ontwikkelen. Het gaat alleen vaak mis op essentiële randvoorwaarden als geld en tijd en er zijn belemmeringen als het gaat om het aanbod en stimulans
vanuit de omgeving. Echter, dit zijn allemaal beperkingen die wel degelijk op te lossen zijn”, vertelt Jolande Sap.

Leerrekening om opleidingen te betalen

De belangrijkste aanbeveling van de commissie vraagfinanciering MBO aan het kabinet is het openen van een persoonlijke ‘leerrekening’ voor iedereen. Jolande Sap legt uit: “Elke Nederlander krijgt dan na afronding van het initiële onderwijs een individuele leerrekening, toegankelijk via DigiD. De rekening wordt gevuld door de overheid, werkgevers en werknemers. Het geld is bedoeld voor scholing en ontwikkeling. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 40.000 euro per persoon, gedurende de arbeidsloopbaan vrij te besteden aan opleidingen. Het is belangrijk dat we mensen zelf de regie geven over wat ze willen doen. Ik weet zeker dat permanent leren de beste garantie is voor behoud van banen en inkomenszekerheid, en daarmee voor economische groei.” 

Lees het hele artikel in ons magazine Leven lang leren

In ons magazine Leven lang leren staat het volledige artikel over de commissie vraagfinanciering MBO en andere verhalen over mobiliteit. U ontdekt ook hoe andere professionals hun medewerkers enthousiasmeren voor een leven lang leren. Het magazine is gericht op HR-professionals, maar biedt zeker ook inspiratie als u geen HR-functie heeft.

Bekijk de huidige editie van het magazine Leven lang leren
Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.