Jongeren vrezen pensioenmaatregelen kabinet

Ondanks felle kritiek van de sociale partners, de pensioenfondsen en de oppositiepartijen lijkt de regering halsstarrig vast te houden aan het verlagen van fiscaal aftrekbare pensioenopbouw. Jongeren worden ongenadig hard door deze maatregel getroffen.

Het kabinet hoopt met deze maatregel op korte termijn tot 3 miljard per jaar te bezuinigen. Over elke euro die niet voor het pensioen gespaard wordt, kan immers inkomstenbelasting geheven worden. De coalitie verantwoordt de bezuiniging door te stellen dat jongeren langer zullen doorwerken en daardoor ook langer pensioen opbouwen. Maar dit klopt niet helemaal. Want om uiteindelijk een pensioen te krijgen dat bestaat uit 70% van het loon, zou de huidige generatie jongeren van hun 25e tot hun 71e continu een vaste baan moeten hebben. Bovendien zou het pensioen dan ook élk jaar geïndexeerd moeten worden.

Desastreus en ineffectief

Behalve desastreus voor jongeren is de maatregel ook nog erg ineffectief. De extra belastinginkomsten waar het kabinet op hoopt, gaan er niet komen. Het plan gaat ervan uit dat minder pensioenopbouw automatisch zal leiden tot lagere premies. Lagere premies moeten op hun beurt zorgen voor een hoger belastbaar inkomen en een goed gevulde schatkist. De Pensioenfederatie waarschuwde de Tweede Kamer echter al om ‘zich niet rijk te rekenen’. Het merendeel van de pensioenfondsen zal de vrijgekomen ruimte namelijk helemaal niet gebruiken om de premies te verlagen, maar vooral om hun eigen balans te versterken.

Doorwerken tot en met je 71e

31% van de jongeren verwacht dan ook na hun pensioen nog op hun 72e een deeltijdbaantje te moeten nemen om rond te komen. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau GfK, in opdracht van het Verbond van Verzekeraars. Aanleiding van het onderzoek was de maatregel van het kabinet om de maximale belastingvrije pensioenopbouw te beperken van 2,25% naar 1,75% per jaar. Eerdere berekeningen wezen uit dat met name jongeren getroffen worden als dat voorstel er doorheen komt. Ook als jongeren doorwerken tot hun 72e, zal het pensioeninkomen niet hoger zijn dan de helft van het laatstverdiende inkomen, aldus het Verbond van Verzekeraars. ''De maatregelen die het kabinet nu neemt, raken jongeren tussen de 18 en 35 het hardst'', vindt Paul Koopman, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. ''Het kabinet gaat ervan uit dat als je doorwerkt tot en met 71 jaar, dat je dan uitkomt op een inkomen van 70% van je gemiddelde loon.” Volgens Koopman zullen de meeste mensen op hun 72e echter terugvallen tot minder dan de helft van het laatst verdiende salaris.

Sparen lijkt zinloos

''Het kabinet heeft natuurlijk het recht in te grijpen in de pensioenen”, vervolgt Koopman. “Maar dan moeten ze wel eerlijk zijn over de consequenties die dat heeft. Dan kunnen mensen daar rekening mee houden. Dat is allereerst dat mensen mogelijk langer moeten doorwerken of de broekriem verder aan moeten halen. Maar ook dat er nog een 3e optie is: zelf sparen.'' Helaas blijkt nu dat het kabinetsbeleid ook grote gevolgen heeft voor jongeren die op dit moment gaan sparen voor hun pensioen. Dat heeft pensioenadviseur Erik van den Doel van onderzoeksbureau Mercer berekend in opdracht van het NOS. “Het kabinet wil de jaarlijkse pensioenopbouw beperken. Als de nieuwe regels worden ingevoerd bouwen mensen die nu 25 jaar zijn met een modaal inkomen gemiddeld zo'n 12% minder pensioen op dan in het huidige systeem. Voor 2x en 3x modaal loopt dat op naar 14 en 15%.” In de berekening is het huidige pensioensysteem vergeleken met het systeem dat het kabinet wil uitvoeren. Het kabinet rekent erop dat jongeren langer zullen werken; een 25-jarige zal in de toekomst tot voorbij zijn 71ste jaar moeten werken.

Grootste bezuinigingspost

Koopman: ''Als je naar dit onderzoek kijkt, zie je dat zowel jongeren als ouderen het een heel slechte maatregel vinden. Er is ongeveer net zo weinig draagvlak voor als bezuinigingen in het onderwijs. En dat, terwijl de ingrepen in de pensioensfeer de grootste bezuinigingspost van kabinet zijn.'' Mensen tussen de 18 en 35 jaar verwachten dat zij minder pensioen zullen krijgen dan zij denken nodig te hebben om rond te komen. Die groep verwacht gemiddeld 64% van het middelloon te krijgen, terwijl 74% nodig wordt geacht. Ouderen tussen 50 tot 64 jaar verwachten 79% nodig te hebben en slechts 69% te krijgen. Maar hoe pessimistisch de ondervraagden ook zijn over het hele pensioenstelsel, over hun eigen toekomst zijn ze nog optimistisch. ''Het is een beetje wensdenken, maar veel jongeren denken toch met hun 66e met pensioen te kunnen. Dat geldt overigens ook voor de groep 50 tot en met 65.''

Bronnen: Joop.nl NOS.nl Telegraaf.nl Gfknieuws.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.