Klaar voor de toekomst met natuurlijk koudemiddel

Vooruitlopend op het Europese verbod op synthetische koudemiddelen investeert Wilco Sijtsma al vroeg in een nieuwe propaan-glycolinstallatie voor zijn pootgoedbewaring. Met dit duurzame en zuinige koelsysteem is zijn bedrijf klaar voor de toekomst.

Door nieuwe Europese regelgeving wordt koelen met synthetische koudemiddelen, zoals chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK’s) en hydrochloorfluorkoolwaterstoffen (HCFK’s), in de toekomst verboden. Een goede reden voor Wilco Sijtsma, akkerbouwer uit Pingjum (Fr.), om in 2013 zijn drie oude koelcellen te vervangen door één grote nieuwe koelinstallatie. “Om aan toekomstige wetgeving te voldoen, wilde ik nu al overschakelen naar een systeem met alleen natuurlijke koudemiddelen”, aldus Sijtsma.

Tijdelijk lapmiddel

In het bedrijf van Sijtsma waren twee R22-koelcellen en een R404A-koelsysteem aanwezig. De R22-koelcellen moesten vervangen worden omdat het koelmiddel een HCFK is (vanaf 2015 verboden). De kosten voor het ombouwen van de R404A-koeling voor toepassing van een ander toegelaten koudemiddel, zoals R407C, zou €10.000 kosten. “Hierbij liggen de energiekosten hoger en je blijft een synthetisch middel gebruiken.” Een tijdelijk lapmiddel en dus geen goede optie vond Sijtsma.

Investering in de toekomst

Sijtsma besloot te investeren in één systeem met alleen natuurlijke koudemiddelen. “Nu ben ik in een keer klaar en het is goedkoper dan later weer een nieuw systeem aanschaffen.” Hij verwacht de nieuwe propaan-glycolkoelinstallatie van €155.000 (na aftrek subsidie en energie-investeringsaftrek) in tien jaar terug te verdienen.

Meer opbrengst en toch besparen

Het koudemiddel verdampt bij een direct koelsysteem, zoals de R22 en de R404A, in de koelcel. De warmte die daarvoor nodig is wordt onttrokken aan de cellucht en dus aan het product. Bij indirecte koeling, zoals de nieuwe propaan-glycolkoeling, verdampt het koudemiddel propaan niet in de koelcel, maar daarbuiten. Warmtewisselaars in de koelcellen dragen de productwarmte over aan de koudedrager glycol en water. Omdat de temperatuurinstelling van de luchtkoeler ook variabel is, onttrekt het systeem minder vocht aan de lucht in de koelcellen. Het propaan-glycolsysteem is bedrijfszekerder doordat het risico op lekkage kleiner is. En met het nieuwe systeem drogen de pootaardappelen ook minder in. “Daardoor kan ik 2 procent meer oogst leveren. Op jaarbasis levert dat €12.000 extra op, bij een gelijkblijvende of betere aardappelkwaliteit.” De nieuwe koeling verbruikt ook minder energie. Een besparing van €7.000 per jaar. Daarnaast bespaart Sijtsma op controle en onderhoud doordat dit slechts een keer per jaar moet gebeuren. “Dat scheelt op jaarbasis €1.500. Maar het belangrijkste vind ik dat mijn bedrijf met het nieuwe koelsysteem klaar voor de toekomst is.”  

Bron Boerderij

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.