De F-gassen waar wij in onze branche mee te maken hebben zijn verantwoordelijk voor 2% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU. Tijdens de klimaatconferentie stonden de emissies van de broeikasgassen koolstofdioxide, methaan, lachgas én de F-gassen - onderdeel van het Kyoto Protocol – hoog op de agenda.
Dit protocol bevat afspraken over onder andere het terugdringen van de emissies van de broeikasgassen, waaronder CO2. “De verlenging zorgt ervoor dat alle regels en afspraken voortgezet worden", sprak staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu tevreden.
Tijdens de zogeheten CoP (Conference of the Parties) in Doha, Qatar, was de verlenging van het Kyoto Protocol 1 van de 3 onderwerpen op de agenda. Mansveld: “Verder hebben we afgesproken om constructief verder te werken aan een nieuw klimaatinstrument voor vanaf 2020 en er ook zijn afspraken gemaakt over klimaatfinanciering." De conferentie werd overschaduwd door afwezigheid van grote landen als de VS, Canada, Japan en Nieuw-Zeeland. Gelukkig meldde de staatsecretaris ook goed nieuws: “Positief is dat de reducties in deze tweede verplichtingenperiode 18% zijn ten opzichte van 1990, terwijl dit eerst maar 5,2% was."
Ook kondigde Mansveld aan dat Nederland lid wordt van de Climate and Clean Air Coalition. Dit is een jong en internationaal samenwerkingsverband dat kortlevende luchtvervuilende stoffen aanpakt. “Het reduceren van emissies van deze stoffen biedt zowel gezondheidsvoordelen als behoorlijke klimaatbaten. In Nederland voeren wij ook actief beleid, bijvoorbeeld het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. We zijn er nog niet, maar ik ben blij dat afspraken zijn herbevestigd en we een werkprogramma hebben afgesproken. Dit biedt een goed fundament naar 2015.” Dan moeten de afspraken over een nieuw te ontwikkelen juridisch, bindend instrument door alle betrokken landen ondertekend worden. In 2020 treedt het plan in werking. Zoek je een praktische opleiding die aansluit op je huidige kennis of wil jij graag het F-gassendiploma halen?
Kijk hier voor meer informatie over onze opleidingen om verantwoord en veilig met installaties te kunnen werken: F-gassen Categorie I (theorie en praktijk) (FGC1) Basisopleiding koeltechniek (KTA) Basisopleiding koeltechniek praktijk (KTAP) Koeltechnische installaties ontwerpen (KTC)