MRI-gestuurde bestraling met unieke MRI-versneller

UMC Utrecht ontwikkelt samen met Elekta en Philips een nieuw apparaat dat 2 functies combineert: een MRI-scanner en een versneller die ioniserende straling maakt. Met dit nieuwe apparaat kunnen tumoren bestraald worden terwijl een patiënt een MRI-scan ondergaat.

Op die manier kan de ioniserende (radioactieve) straling precies op de juiste plek toegediend worden. De nauwkeurige bestraling moet bijwerkingen verminderen en zal waarschijnlijk de behandeling van nu nog onbereikbare tumoren mogelijk maken.

Promotieonderzoek

Biomedisch ingenieur Sjoerd Crijns promoveerde maart 2013 op de technische haalbaarheid van MRI-gestuurde bestraling met deze MRI-versneller. Crijns heeft software ontwikkeld die MRI-beelden analyseert en doorgeeft aan de versneller. Met de software kan de bundel ioniserende straling de bewegingen van een tumor volgen. Zo kan tijdens de behandeling de radioactieve straal meebewegen met organen die heen en weer gaan door de ademhaling. Verder ontwikkelde Crijns software die vervormde MRI-beelden terugrekent naar gewone beelden. Bij het maken van een MRI-scan treedt altijd vervorming op door verstoring van het magneetveld. Omdat bij de MRI-versneller artsen de beelden meteen willen gebruiken om de behandeling bij te sturen, vergt het nieuwe berekeningen.

MRI-scanner

De MRI-versneller is wereldwijd uniek. Het apparaat is nog een technisch prototype en het is nog niet duidelijk wanneer patiënten ermee behandeld kunnen worden. Het betekent dat onderzoekers van het UMC Utrecht erin geslaagd zijn de MRI-scanner en de versneller aan elkaar te koppelen. Het is inderdaad mogelijk straling in een MRI-scanner af te leveren. Vanwege het sterke magneetveld van de MRI-scanner is dat erg ingewikkeld.

Bron: umcutrecht.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant