Maintenance: een vak apart

Het onderhouden van een industriële installatie is een vak apart. Het is niet het opnieuw herstellen van de oude pomp die piepend in elkaar is gestort, het is een moderne techniek.

Preventief onderhoud

Onderhoud heeft niet alleen betrekking op procesapparatuur, het begint al bij het gebouw waar het in staat. Bouwkundig onderhoud natuurlijk, maar de installaties zijn steeds belangrijker. We accepteren niet dat de lift niet betrouwbaar is, dat de verwarming het niet doet of dat de luchtverversing te veel herrie maakt. Processen mogen niet stil komen te staan, het is aan de maintenance specialisten om te zorgen dat dat ook gaat lukken. Door te zorgen voor een portie preventief onderhoud dat in een redelijke verhouding staat tot het correctieve onderhoud en door de gewenste beschikbaarheid van apparatuur te leveren.

Onderdeel van het productieproces

Natuurlijk niet tegen te hoge kosten. Onderhoud is een onderdeel van het complete productieproces en doet volwaardig mee. Er zijn onderhoudstechnieken waar de kosten van onderhoud net zo goed meegewogen worden in productiebeslissingen als de kosten van grondstoffen. Bij NCOI Techniek komen de verschillende basistechnieken aan bod die maken dat maintenance een waardevolle bijdrage kan leveren aan de resultaten van de business. Storingsanalyse is een basistechniek om informatie te verzamelen die in een verbeterproces gebruikt kan worden. Zonder goede informatie kan er geen goed verbetertraject uitgevoerd worden. Die informatie komt uit het veld, de technici die daadwerkelijk aan het apparaat “sleutelen” leveren de informatie die een volgende storing kan voorkomen of de analyse voeden om onnodig onderhoud te vermijden. Met methoden en technieken als Value Driven Maintenance (VDM) , Pareto analyses, FMEA en veel andere gaan we aan het werk om verbeterpunten te vinden en die dan tot uitvoering te brengen. Het is de manier waarom de maintenance organisatie toegevoegde waarde levert voor de organisatie.

Lees meer over de opleiding maintenance engineering.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.