Menu

Meer innovatie in het maintenance vakgebied

Innovatie binnen maintenance zorgt voor lagere onderhoudskosten voor de kapitaalintensieve industriesectoren en dus voor meer winst. Tegelijkertijd is innovatiekennis een belangrijk exportproduct en dus goed voor de Nederlandse economie. Maar hoe innovatief zijn we eigenlijk?

De Nederlandse onderhoudsbranche is een groeimarkt en bereid om substantieel te investeren in innovatieprojecten. Deze bereidheid lijkt zelfs hoger te liggen dan bij andere sectoren. Dit blijkt uit onderzoek van het Dutch Institute World Class Maintenance (DI-WCM onder ruim 90 bedrijven). Zo vindt maar liefst 98% van de respondenten de ontwikkeling en bevordering van innovatie binnen het maintenance vakgebied belangrijk tot zeer belangrijk. En meer dan 25% van de ondervraagde bedrijven verwacht tussen de 5 en 10% uit te geven aan innovatie. “In de troonrede 2013 werd gesproken over een streefpercentage van 2,5% van het nationaal inkomen voor investeringen in R&D in de Nederlandse economie. Cijfers van het CBS uit 2008 laten een gemiddeld percentage van iets onder de 3% zien met betrekking tot innovatie investeringen. Met een gemiddeld investeringspercentage van meer dan 5% in Maintenance, scoort de onderhoudssector dus bovengemiddeld”, beaamt Lex Besselink, algemeen directeur van DI-WCM.

Efficiënter en effectiever

Het voornaamste wat men met deze investeringen wil bereiken is de maintenance van kapitaalintensieve goederen en installaties in onder andere de proces-, luchtvaart-, maritiem- en energie-industrie efficiënter en effectiever uit te voeren. Immers efficiënter en daardoor uiteindelijk goedkoper onderhoud draagt bij aan de versterking van de concurrentiepositie van de Nederlandse (maak-)industrie. Ter verduidelijking; de jaarlijkse omzet in het maintenance vakgebied bedraagt op dit moment tussen de 30 en 35 miljard euro. Dat is ongeveer 4% van het bruto binnenlands product (BBP). Daarbij biedt de sector werkgelegenheid aan ongeveer 260.000 tot 300.000 professionals.

Aandachtsgebieden

De ondervraagde bedrijven zijn met name geïnteresseerd in de volgende 8 aandachtsgebieden waarop met innovatie binnen maintenance successen kunnen worden geboekt:

  • Opleidingen en kennisdelen
  • Condition Based Maintenance (CBM) met slimme sensoren
  • 3D-technologie
  • Augmentend realitity
  • Robotica
  • Innovatie in managementprocessen
  • Hands on Tool Time (HoTT)
  • Service logistiek

Eigen verantwoordelijkheid

Goede investeringen in innovatie binnen maintenance kan naast kostenreductie ook een positieve invloed hebben op de nijpende tekorten van gespecialiseerde technische vakmensen. Opvallend resultaat uit het onderzoek van DI-WCM is dat de bedrijven zeer bereid zijn om zelf te investeren in innovatie. De ondervraagde bedrijven achten dit als hun eigen verantwoordelijkheid en onderdeel van ondernemerschap. Deze bevindingen komen overeen met de conclusie van de Rekenkamer in 2011 dat overheidsinvesteringen in innovatiebeleid niet perse leiden tot meer innovatief vermogen. Met andere woorden, innovatie in de onderhoudssector wordt ook zonder overheidssteun gerealiseerd.   Bronnen:

Kijk voor meer informatie op petrochem.nl. Op de website worldclassmaintenance.com vind je het volledige onderzoeksrapport van DI-WCM.

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.