Meester worden in Installatietechniek

Geïntegreerd ontwerpen is meer dan een middel om duurzame en energiezuinige installaties te ontwerpen voor gebouwen. Het vraagt van de ontwerper diepgaande kennis over de systemen welke toegepast kunnen worden. Tot voor kort was het mogelijk om de verschillende disciplines naast elkaar te laten functioneren. Bij het gebruik van de programmatuur voor geïntegreerd ontwerpen is er een groeiende vraag naar multidisciplinaire ontwerpers.

Kennis van het binnen klimaat, koeltechniek en regeltechniek moeten samen worden ingezet om een installatie te ontwerpen die voldoet aan het programma van eisen. Omdat zulke ontwerpers niet worden geboren is het van belang de kennis te vergaren langs een gestructureerd opleidingsprogramma. Ook is het belangrijk dat de ontwerper altijd voor ogen houdt dat de installaties ontworpen worden voor mensen. En omdat geen mens hetzelfde is dan een ander dient hij hier mee om te leren gaan.

Budget en gebruiker

Een klagende gebruiker vindt terecht de ARBO dienst aan zijn zijde. Het is dan van belang dat de eisen die gesteld werden aan het binnenklimaat en vastliggen in het programma van eisen helder gecommuniceerd kunnen worden. Tegelijkertijd stelt de overheid eisen aan het energieverbruik aan gebouwen en wordt de ontwerper hierdoor beperkt in de mogelijkheden. Met andere woorden. Zelfs al is er voldoende budget om de meest optimale installatie te realiseren dan is er de beperking in het verbruik van energie. Voeg daaraan toe dat het van belang is om op een economische wijze duurzaam te bouwen en de tegenstrijdige eisen nemen toe.

Duurzaam 

Bovendien is het begrip duurzaam prooi geworden van de marketing en moet de ontwerper er zich van bewust zijn hoe het woord duurzaam in zijn project vorm krijgt. De ontwerper van morgen beschikt over een brede basis die vooral gebaseerd is op een goede kennis van de luchtbehandeling, warmte opwekking, koude opwekking en regeltechniek. Bij het begrip luchtbehandeling zijn ook begrepen de traditionele centrale verwarming door middel van radiatoren. Hier wordt immers ook de lucht verwarmt. Bij warmteopwekking moet ook een middel als zonne-energie door de ontwerper in de installatie ingepast kunnen worden. Het is goed om al deze kennis stap voor stap te vergaren in een reeks van op elkaar aansluitende opleidingen.

 

Over Joan Kluun

Manager Helmie management

LinkedIn |

 
Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.