Aanmelden nieuwsbrief

 
Het privacy statement van NCOI is van toepassing op dit formulier.

Menu

Milieuvriendelijk koelen zonder elektriciteit

TNO heeft een koelsysteem bedacht dat werkt met zonnewarmte en luchtvochtigheid. Dit nieuwe concept is niet afhankelijk van elektriciteit, zoals airconditioning dat bijvoorbeeld wel is. TNO gaat deze techniek toepassen in het project FoodTechIndia.

Dit project, waarvan TNO een van de partners is, heeft als doel een efficiënte koelketen op te zetten voor voedselproducten van de bron tot de supermarkt. Hierdoor wordt bederf van de groente- en fruitoogst verminderd en daarmee het missen van inkomsten voor de boeren en tuinbouwers.

Milieuvriendelijke oplossing
Het Solar Cooling System werkt met een milieuvriendelijke oplossing die met zonnewarmte water uit vochtige lucht haalt en als waterdamp naar de inmiddels droge warme lucht transporteert. Daar zorgt de waterdamp door adiabatische koeling voor tot wel 15 graden koelere lucht. TNO denkt dit verschil nog wel te kunnen vergroten.

Deze techniek is heel geschikt voor toepassing in tropische gebieden, waar het warm en vochtig is. De belangrijkste voordelen van het systeem zijn dat het helemaal zelfvoorzienend is, en er bijna geen operationele kosten zijn tijdens het gebruik.

Vrachtauto’s en koelhuizen
Voor het project in India richt TNO zich op koeling van vrachtauto’s en koelhuizen. Vervanging van airco’s in gebouwen ligt ook voor de hand, want 40 procent van de elektriciteit in India gaat daar nu aan op. De techniek is ook heel goed toe te passen in campers en caravans.
Wilt u zich verder professionaliseren in het boeiende vak van installatietechniek, koudetechniek en klimaattechniek? Kijk dan eens naar de opleidingen van NCOI Techniek op dit gebied.

Bron: TNO

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.