Menu

Minder aandacht voor arbeidsomstandigheden en veiligheid

Ondernemingen hebben steeds minder aandacht voor arbeidsomstandigheden en veiligheid op de werkvloer. Het aantal beroepsziekten stijgt en bedraagt nu 30.000, ook ongevallen op het werk (220.000) nemen toe. Dat blijkt volgens FNV, CNV en Vakcentrale MHP uit verschillende onderzoeken.

"Werknemers zijn in een zwakkere positie beland door minder beschermende regels en minder handhaving", zeggen de vakbonden in hun gezamenlijke verklaring. Om dit tegen te gaan, pleiten de vakbonden ervoor dat werknemers hun eigen preventiemedewerkers gaan kiezen.

Preventiemedewerker is verplicht

In Nederland is ieder bedrijf verplicht om een preventiemedewerker te hebben, die wordt aangewezen door de werkgever. Bij kleine bedrijven, met maximaal 25 medewerkers, mag ook de directeur als preventiemedewerker optreden. Volgens de vakbonden echter, bestaat de preventiemedewerker vaak alleen op papier. “Het is een papieren moetje en als er een preventiemedewerker aanwezig is dan staat deze er vaak alleen voor”, verklaart Maurice Limmen, voorzitter van het CNV. Daarnaast blijkt meer dan de helft van de bedrijven geen beleid te voeren op het terugdringen en voorkomen van ongezonde arbeidsomstandigheden.

Opleiding Preventiemedewerker

De hoogste tijd, aldus de vakbonden, om meer draagvlak te creëren voor de preventiemedewerker. Een preventiemedewerker is een werknemer die de werkgever ondersteunt bij zijn taak om te zorgen voor veilige en gezonde werkomstandigheden in een bedrijf. Soms wordt de preventiemedewerker ook wel 'arbo-coördinator' genoemd. De preventiemedewerker houdt zich bezig met de veiligheid en gezondheid op de werkvloer en in het bijzonder met:

  • Het opstellen van de Risico Inventarisatie en -Evaluatie (afgekort RIE) en het uitvoeren van daaruit voortvloeiende maatregelen.
  • Samenwerken met en advies geven aan ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging, of aan de werknemers als er geen or of pvt in het bedrijf bestaat.
  • Het ondersteunen bij het uitvoeren van maatregelen om te komen tot een goed arbobeleid in het bedrijf.

Bent u werkzaam in een klein tot middelgroot bedrijf en wilt u zichzelf specialiseren om de rol van preventiemedewerker te vervullen? Klik hier en schrijft u zich dan nu in voor de 2-daagse cursus opleiding Preventiemedewerker bij NCOI Techniek.

Bronnen: RTL nieuws en arboportaal.nl    

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.