Minder aandacht voor arbeidsomstandigheden en veiligheid

Ondernemingen hebben steeds minder aandacht voor arbeidsomstandigheden en veiligheid op de werkvloer. Het aantal beroepsziekten stijgt en bedraagt nu 30.000, ook ongevallen op het werk (220.000) nemen toe. Dat blijkt volgens FNV, CNV en Vakcentrale MHP uit verschillende onderzoeken.

"Werknemers zijn in een zwakkere positie beland door minder beschermende regels en minder handhaving", zeggen de vakbonden in hun gezamenlijke verklaring. Om dit tegen te gaan, pleiten de vakbonden ervoor dat werknemers hun eigen preventiemedewerkers gaan kiezen.

Preventiemedewerker is verplicht

In Nederland is ieder bedrijf verplicht om een preventiemedewerker te hebben, die wordt aangewezen door de werkgever. Bij kleine bedrijven, met maximaal 25 medewerkers, mag ook de directeur als preventiemedewerker optreden. Volgens de vakbonden echter, bestaat de preventiemedewerker vaak alleen op papier. “Het is een papieren moetje en als er een preventiemedewerker aanwezig is dan staat deze er vaak alleen voor”, verklaart Maurice Limmen, voorzitter van het CNV. Daarnaast blijkt meer dan de helft van de bedrijven geen beleid te voeren op het terugdringen en voorkomen van ongezonde arbeidsomstandigheden.

Opleiding Preventiemedewerker

De hoogste tijd, aldus de vakbonden, om meer draagvlak te creëren voor de preventiemedewerker. Een preventiemedewerker is een werknemer die de werkgever ondersteunt bij zijn taak om te zorgen voor veilige en gezonde werkomstandigheden in een bedrijf. Soms wordt de preventiemedewerker ook wel 'arbo-coördinator' genoemd. De preventiemedewerker houdt zich bezig met de veiligheid en gezondheid op de werkvloer en in het bijzonder met:

  • Het opstellen van de Risico Inventarisatie en -Evaluatie (afgekort RIE) en het uitvoeren van daaruit voortvloeiende maatregelen.
  • Samenwerken met en advies geven aan ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging, of aan de werknemers als er geen or of pvt in het bedrijf bestaat.
  • Het ondersteunen bij het uitvoeren van maatregelen om te komen tot een goed arbobeleid in het bedrijf.

Bent u werkzaam in een klein tot middelgroot bedrijf en wilt u zichzelf specialiseren om de rol van preventiemedewerker te vervullen? Klik hier en schrijft u zich dan nu in voor de 2-daagse cursus opleiding Preventiemedewerker bij NCOI Techniek.

Bronnen: RTL nieuws en arboportaal.nl    

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.