Ondernemingen hebben steeds minder aandacht voor arbeidsomstandigheden en veiligheid op de werkvloer. Het aantal beroepsziekten stijgt en bedraagt nu 30.000, ook ongevallen op het werk (220.000) nemen toe. Dat blijkt volgens FNV, CNV en Vakcentrale MHP uit verschillende onderzoeken.
"Werknemers zijn in een zwakkere positie beland door minder beschermende regels en minder handhaving", zeggen de vakbonden in hun gezamenlijke verklaring. Om dit tegen te gaan, pleiten de vakbonden ervoor dat werknemers hun eigen preventiemedewerkers gaan kiezen.
In Nederland is ieder bedrijf verplicht om een preventiemedewerker te hebben, die wordt aangewezen door de werkgever. Bij kleine bedrijven, met maximaal 25 medewerkers, mag ook de directeur als preventiemedewerker optreden. Volgens de vakbonden echter, bestaat de preventiemedewerker vaak alleen op papier. “Het is een papieren moetje en als er een preventiemedewerker aanwezig is dan staat deze er vaak alleen voor”, verklaart Maurice Limmen, voorzitter van het CNV. Daarnaast blijkt meer dan de helft van de bedrijven geen beleid te voeren op het terugdringen en voorkomen van ongezonde arbeidsomstandigheden.
De hoogste tijd, aldus de vakbonden, om meer draagvlak te creëren voor de preventiemedewerker. Een preventiemedewerker is een werknemer die de werkgever ondersteunt bij zijn taak om te zorgen voor veilige en gezonde werkomstandigheden in een bedrijf. Soms wordt de preventiemedewerker ook wel 'arbo-coördinator' genoemd. De preventiemedewerker houdt zich bezig met de veiligheid en gezondheid op de werkvloer en in het bijzonder met:
Bent u werkzaam in een klein tot middelgroot bedrijf en wilt u zichzelf specialiseren om de rol van preventiemedewerker te vervullen? Klik hier en schrijft u zich dan nu in voor de 2-daagse cursus opleiding Preventiemedewerker bij NCOI Techniek.
Bronnen: RTL nieuws en arboportaal.nl