Misleidende media beïnvloeden stralingsklachten

WiFi, DECT, Bluetooth, GPS; we kunnen niet meer zonder en ondertussen raakt de ether meer en meer gevuld met elektromagnetische straling. De vraag is nu, worden we ziek van deze straling of van de bangmakerij in de media?

De Europese Raad adviseert om WiFi en GSM op scholen te verbieden, hetgeen Frankrijk al in de praktijk heeft toegepast. Ook in België wil de overheid maatregelen treffen om het GSM-gebruik bij kinderen te verminderen. Er ligt nu een voorstel om verkoop van GSM’s  aan kinderen te verbieden. Geen wonder, de gezondheidsklachten als hoofdpijn, misselijkheid en concentratieproblemen, ontstaan door blootstelling aan elektromagnetische straling, liegen er niet om. Echter de klinisch psychologen James Rubin (King’s College, Londen) en Michael Witthöft (Johannes Gütenberg Universiteit, Mainz) hebben nu aangetoond dat deze klachten niet per se het gevolg zijn van een stralingsbron. Die kunnen ook puur psychologisch zijn. Want, zo menen zij, als mensen maar bang genoeg zijn gemaakt, lokt een nep-elektromagnetisch veld precies dezelfde symptomen uit als een echte.

Wetenschappelijk onderzoek

Rubin en Witthöft onderzochten het directe verband tussen media-invloed en het onbewust ‘aanmeten’ van symptomen. Hiertoe vroegen zij 147 proefpersonen een nieuw type elektromagnetisch veld te testen voor WiFi-netwerken, dat mogelijk bijwerkingen, zoals hoofdpijn of misselijkheid zou geven. In werkelijkheid werden deze proefpersonen helemaal niet blootgesteld aan zo’n veld.

Verontrustende reportage

Eerst ‘informeerden’ de wetenschappers de proefpersonen over het onderwerp. Zo kreeg de ene helft van de groep een verontrustende reportage te zien die in 2007 daadwerkelijk door de BBC was uitgezonden. Hierin is een reporter te zien met een op hol geslagen stralingsmeter: ‘weten we wel wat de langetermijneffecten van deze elektromagnetische velden zijn?’ Zowel wetenschappers als politici komen in dit filmpje aan het woord waarin zij hun zorgen uiten. Later is deze reportage in opspraak geraakt vanwege wetenschappelijke partijdigheid, onvolledigheid en onjuistheid. Maar dat wisten de proefpersonen niet. De tweede helft kreeg ook een reportage te zien, deze was net zo lang en eveneens van de BBC. Hierin worden geen gezondheidsclaims gemaakt, maar wordt alleen feitelijke informatie gegeven over de betrouwbaarheid van mobiele beveiligingssystemen.

Nocebo-effect

Na deze informatieronde werden alle proefpersonen 15 minuten in een ruimte gezet tussen een zogenaamd zendende WiFi-router en een ontvangende laptop. Zij moesten hun fysieke reacties en/of klachten die eventueel zouden ontstaan door het elektromagnetische veld, noteren. Ook mochten de proefpersonen, indien zij zich lichamelijk onwel voelden, altijd de onderzoekers verzoeken het WiFi-netwerk uit te schakelen. Opvallend was dat, hoewel beide groepen zich voorafgaand aan het WiFi-kwartiertje zich evengoed voelden, de eerste groep na blootstelling aan de nepstraling veel meer symptomen kreeg. Deze groep kreeg last van concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Dit is een vorm van het nocebo-effect, de negatieve tegenhanger van het bekende en positieve ‘helende’ placebo-effect. “Onze studie ontkent niet dat er mogelijk, ook al zijn deze nog nooit vastgesteld, langetermijneffecten van straling zouden kunnen bestaan”, vertelt Rubin. “Maar met deze simpele neptest is het overduidelijk dat we onbewuste verwachtingseffecten niet moeten onderschatten. Want als je iets leest of hoort over gezondheidsrisico’s van elektromagnetische straling dan ga je daar onbewust op letten als je hieraan wordt blootgesteld. De kans is dan groter dat je deze symptomen ook daadwerkelijk gaat bespeuren.” Kijk voor meer informatie over het onderzoek ‘Are media warnings about the adverse health effects of modern life self-fulfilling?, study on idiopathic environmental intolerance attributed to electromagnetic fields’ op de website van National Center for Biotechnology Information.

Bron: Kennislink.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.