Menu

Mail door

Misleidende media beïnvloeden stralingsklachten

WiFi, DECT, Bluetooth, GPS; we kunnen niet meer zonder en ondertussen raakt de ether meer en meer gevuld met elektromagnetische straling. De vraag is nu, worden we ziek van deze straling of van de bangmakerij in de media?

De Europese Raad adviseert om WiFi en GSM op scholen te verbieden, hetgeen Frankrijk al in de praktijk heeft toegepast. Ook in België wil de overheid maatregelen treffen om het GSM-gebruik bij kinderen te verminderen. Er ligt nu een voorstel om verkoop van GSM’s  aan kinderen te verbieden. Geen wonder, de gezondheidsklachten als hoofdpijn, misselijkheid en concentratieproblemen, ontstaan door blootstelling aan elektromagnetische straling, liegen er niet om. Echter de klinisch psychologen James Rubin (King’s College, Londen) en Michael Witthöft (Johannes Gütenberg Universiteit, Mainz) hebben nu aangetoond dat deze klachten niet per se het gevolg zijn van een stralingsbron. Die kunnen ook puur psychologisch zijn. Want, zo menen zij, als mensen maar bang genoeg zijn gemaakt, lokt een nep-elektromagnetisch veld precies dezelfde symptomen uit als een echte.

Wetenschappelijk onderzoek

Rubin en Witthöft onderzochten het directe verband tussen media-invloed en het onbewust ‘aanmeten’ van symptomen. Hiertoe vroegen zij 147 proefpersonen een nieuw type elektromagnetisch veld te testen voor WiFi-netwerken, dat mogelijk bijwerkingen, zoals hoofdpijn of misselijkheid zou geven. In werkelijkheid werden deze proefpersonen helemaal niet blootgesteld aan zo’n veld.

Verontrustende reportage

Eerst ‘informeerden’ de wetenschappers de proefpersonen over het onderwerp. Zo kreeg de ene helft van de groep een verontrustende reportage te zien die in 2007 daadwerkelijk door de BBC was uitgezonden. Hierin is een reporter te zien met een op hol geslagen stralingsmeter: ‘weten we wel wat de langetermijneffecten van deze elektromagnetische velden zijn?’ Zowel wetenschappers als politici komen in dit filmpje aan het woord waarin zij hun zorgen uiten. Later is deze reportage in opspraak geraakt vanwege wetenschappelijke partijdigheid, onvolledigheid en onjuistheid. Maar dat wisten de proefpersonen niet. De tweede helft kreeg ook een reportage te zien, deze was net zo lang en eveneens van de BBC. Hierin worden geen gezondheidsclaims gemaakt, maar wordt alleen feitelijke informatie gegeven over de betrouwbaarheid van mobiele beveiligingssystemen.

Nocebo-effect

Na deze informatieronde werden alle proefpersonen 15 minuten in een ruimte gezet tussen een zogenaamd zendende WiFi-router en een ontvangende laptop. Zij moesten hun fysieke reacties en/of klachten die eventueel zouden ontstaan door het elektromagnetische veld, noteren. Ook mochten de proefpersonen, indien zij zich lichamelijk onwel voelden, altijd de onderzoekers verzoeken het WiFi-netwerk uit te schakelen. Opvallend was dat, hoewel beide groepen zich voorafgaand aan het WiFi-kwartiertje zich evengoed voelden, de eerste groep na blootstelling aan de nepstraling veel meer symptomen kreeg. Deze groep kreeg last van concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Dit is een vorm van het nocebo-effect, de negatieve tegenhanger van het bekende en positieve ‘helende’ placebo-effect. “Onze studie ontkent niet dat er mogelijk, ook al zijn deze nog nooit vastgesteld, langetermijneffecten van straling zouden kunnen bestaan”, vertelt Rubin. “Maar met deze simpele neptest is het overduidelijk dat we onbewuste verwachtingseffecten niet moeten onderschatten. Want als je iets leest of hoort over gezondheidsrisico’s van elektromagnetische straling dan ga je daar onbewust op letten als je hieraan wordt blootgesteld. De kans is dan groter dat je deze symptomen ook daadwerkelijk gaat bespeuren.” Kijk voor meer informatie over het onderzoek ‘Are media warnings about the adverse health effects of modern life self-fulfilling?, study on idiopathic environmental intolerance attributed to electromagnetic fields’ op de website van National Center for Biotechnology Information.

Bron: Kennislink.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.