Menu

Nieuwe Zuid-Willemsvaart

Rijkswaterstaat legt een nieuw stuk kanaal aan van 9 kilometer. Deze aftakking van de huidige Zuid-Willemsvaart wordt om 's-Hertogenbosch heen gelegd en er komen 2 nieuwe sluizen. Het doel is het totale kanaal geschikt te maken voor grotere schepen (klasse IV).

De aftakking van de huidige Zuid-Willemsvaart begint bij bedrijventerrein De Brand in Den Bosch en loopt via Rosmalen en natuurgebied De Koornwaard richting de Maas. Na de omlegging is de Zuid-Willemsvaart tussen Den Dungen en de Maas 4,2 meter diep en 46,5 meter breed. Het kanaalpeil tussen de sluizen Berlicum en Empel is 2 meter boven NAP. Het kanaalpeil ten zuiden van sluis Berlicum is 4,7 meter boven NAP. De doorvaarthoogte wordt ongeveer 7 meter.

Minder files

Om de files te verminderen heeft het bedrijfsleven in de regio Zuidoost-Brabant toegezegd om per dag circa 460 vrachtwagens van de weg te halen. Om dat mogelijk te maken, zijn er een aantal maatregelen aan onder andere de Zuid-Willemsvaart noodzakelijk om met 2 keer zo lange schepen te varen van ’s-Hertogenbosch naar Helmond en Eindhoven. Zo wordt het kanaal omgelegd, komt er een nieuwe aftakking en komen er 2 nieuwe sluisdeuren: bij Berlicum en bij Empel. De sluizen zijn noodzakelijk om het verschil in waterniveau te overbruggen tussen de bestaande Zuid-Willemsvaart en de Maas. Verder worden er 8 bruggen gebouwd, waaronder een gecombineerde spoor-, auto- en fietsbrug.

Doelen

Na afronding van het project kunnen vervoerders straks met schepen van 900 ton de haven van Eindhoven bereiken. Nu is de maximale capaciteit slechts 400 ton. Hierdoor zullen er minder files ontstaan (1 schip met 3 lagen containers kan 99 vrachtwagens van de weg halen). Maar naast de geschiktheid voor de grote schepen (klasse IV) worden met de nieuwe Zuid-Willemsvaart worden nog meer doelen bereikt:

  • Minder CO2-uitstoot.
  • Beroepsvaart hoeft niet meer door het historische centrum van ’s-Hertogenbosch te varen.
  • Betere leefbaarheid voor omwonenden en weggebruikers.
  • De nieuwe ‘route’ van de Zuid-Willemsvaart maakt ook de omgeving mooier. Het kanaal verbindt straks verschillende natuurgebieden met elkaar waardoor er uitwisseling mogelijk is van flora en fauna en er komen langere wandel- en fietsroutes.
  • De oevers worden natuurvriendelijk gemaakt zodat planten en dieren ongestoord kunnen leven.
  • Dieren (zoals reeën en dassen) kunnen straks gemakkelijk in en uit het kanaal komen. De dassen in het gebied hebben een nieuwe burcht en tunnels gekregen.

Nieuwe sluisdeur

Sluis Empel is 1 van de 2 nieuwe sluizen die horen bij de omlegging van de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch. De sluis maakt deel uit van de Empelsedijk bij de Maas en moet zorgen voor veiligheid bij hoogwater. In augustus 2013 is deze eerste stalen draaideur in Brabant geplaatst. Alle andere sluizen in de Brabantse kanalen hebben dubbele, houten puntdeuren. De sluis is zo ontworpen dat hij volledig onder water kan staan bij extreem hoogwater, doordat deze een dubbele keerfunctie heeft.

Bronnen: Brabant.nl, Omroepbrabant.nl, Vhbinfra.nl en Rijkswaterstaat.nl.

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.