Nieuwe aanbestedingswet per 1 april

Zowel de Aanbestedingswet 2012 als het Aanbestedingsbesluit treden per 1 april 2013 in werking. Voor MKB-ondernemingen betekent dit dat ze makkelijker opdrachten van de overheid kunnen binnenhalen. Bovendien kan inschrijven op overheidsopdrachten nu digitaal wat het eenvoudiger, transparanter en goedkoper maakt.

Het aanbestedingsbeleid

Het nieuwe aanbestedingsbeleid heeft voor ondernemingen flink wat voordelen. Onder de oude wetgeving was het mogelijk dat geschikte partijen werden uitgesloten van deelname op basis van criteria die niets met de feitelijke opdracht te maken hadden. Nu mogen er geen onredelijke eisen en voorwaarden meer gesteld worden. Ook voorkomt de nieuwe wet dat overheden en overheidsdiensten onnodig verschillende kleine opdrachten clusteren en als 1 opdracht aanbesteden. Ondernemingen die volgens de oude wet al bij voorbaat buiten de boot vielen bij dit soort grote opdrachten, kunnen nu wel meedingen.

TenderNed

Bovendien verplicht de nieuwe Aanbestedingswet aanbestedende diensten in Nederland om al hun openbare aanbestedingen op TenderNed te publiceren. Ondernemingen kunnen via de website vanTenderNed digitaal en kosteloos inschrijven op aanbestedingen. De keuze om digitaal aan te besteden beperkt het risico op fouten en bespaart daarnaast tijd en geld voor alle partijen.

Meer informatie

Natuurlijk kunt u ook onze opleiding Aanbestedingwet 2013 volgen. Deze 1- daagse opleiding begeleidt u aan de hand van praktijkvoorbeelden door de nieuwe wet.  

Bronnen

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant