Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB) heeft een certificatieschema voor tijdelijke grondwaterbemaling laten opstellen, genaamd BRL SIKB 12000. De beoordelingsrichtlijn (BRL), inclusief 4 protocollen, moet de kans op faalkosten bij tijdelijke grondwaterbemalingen verkleinen.
De uitvoering van tijdelijke grondwaterbemalingen is gevoelig voor fouten. Het grote aantal actoren in het proces, soms ondeskundige opdrachtgevers, gebrek aan structuur in de communicatie, gebrekkige controle van basisgegevens en uitgangspunten, onduidelijke verantwoordelijkheden en risico’s die contractueel bij verkeerde partijen worden belegd, zijn de belangrijkste factoren daarbij. De nieuwe beoordelingsrichtlijn (BRL) 12000 ‘Tijdelijke grondwaterbemalingen’ heeft dan ook tot doel de kans op schade bij tijdelijke grondwaterbemaling, nodig voor de afvoer van grondwater bij bijvoorbeeld ontgravingen, te verkleinen door de risico’s in beeld te brengen en beheersbaar te maken. De documenten hebben betrekking op het verbeteren van de kwaliteit van voorbereiding, aansturing en uitvoering van tijdelijke grondwaterbemalingen.
Door alleen eisen te stellen aan risicovolle activiteiten behouden de actoren bij het voorbereiden en uitvoeren van bemalingen dezelfde bewegingsruimte, maar wel binnen de randvoorwaarden die BRL 12000 en bijbehorende protocollen stellen. De 4 protocollen zijn:
De eisen aan voorbereiding en uitvoering zijn verdeeld over de BRL en de protocollen. Binnen dit certificatieschema beschrijven de protocollen de technische eisen en zijn daarmee werkinstructies voor de uitvoerders van (de voorbereiding van) bronbemalingen. De BRL beschrijft de algemene kwaliteitseisen. Dit zijn bijvoorbeeld eisen aan de organisatie van het bedrijf en de vakbekwaamheid van het personeel. Ook de eisen aan de manier waarop de certificatie-instelling de uitvoering toetst en het certificaat afgeeft staan in de beoordelingsrichtlijn.
Ook heeft SIKB een richtlijn voor de bevoegd gezag taken in het kader van bronbemalingen, ‘Besluitvorming uitvoeringsmethode Tijdelijke grondwaterbemalingen’ (BUM TM) laten opstellen. De BUM TM gaat over de bevoegd gezag taken en maakt geen deel uit van het certificatieschema. Op grond van de BUM TM kan men zich daarom niet laten certificeren.
Voor verschillende partijen is de BRL SIKB 12000 en de BUM TM een bruikbare set documenten, maar wel op een andere manier:
Op dit moment is het niet wettelijke verplicht om voor de uitvoering van bronbemalingen gecertificeerd te zijn op grond van BRL SIKB 12000, zoals die wettelijke plicht voor bijvoorbeeld het uitvoeren van een bodemsanering wel bestaat (BRL SIKB 7000).
Bronnen: Kiwa Magazine, eerlandweb.nl en gwwkosten.nl