Menu

Nieuwe norm NEN-EN-ISO 14119 moet manipulatie voorkomen

De nieuwe norm NEN-EN-ISO 14119 is bedoeld om zogenoemde manipulatie van industriële beveiligingsinstallaties en –systemen volgens de bekende PL- en SIL-normen te voorkomen. Machines worden op grond van de Europese Machinerichtlijn vaak voorzien van veiligheidsschakelaars en -systemen, volgens onder meer de normen NEN-EN 13849 (PL) en NEN-EN-IEC 62061 (SIL). Soms worden onder druk van productierendement deze beveiligingen omzeild.

Omzeilen

De nieuwe internationale NEN-EN-ISO 14119 stelt dat de ontwerper van de machine maatregelen moet nemen om het omzeilen van industriële veiligheidsvoorzieningen te voorkomen. Daarbij moet 'redelijkerwijs voorzienbaar verkeerd gebruik' worden beoordeeld. De eerste versies van de NEN-EN-ISO 14119 en NEN-EN 1088 stelden deze eis nog niet. 'Omzeilen' is volgens de definitie in de nieuwe norm een actie die een blokkeervoorziening manipuleert en buiten bedrijf stelt of zelfs volledig 'bypasst'. Als gevolg hiervan wordt een machine gebruikt op een gevaarlijke en door de fabrikant niet bedoelde wijze, zonder de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen.

Toegankelijk

Hoewel de blokkeervoorziening voor onderhoud en inspectie toegankelijk moet zijn, moet volgens de nieuwe norm ook voorkomen worden dat deze beveiliging kan worden omzeild. Daaronder wordt verstaan: het handmatig verwijderen van schakelaars of besturingstechnische actuatoren uit de blokkeervoorzieningen, of het gebruik van 'gemakkelijk beschikbare objecten' als schroeven, naalden en touw.

Maatregelen

Omzeilen van de beveiligingsmiddelen is het beste te voorkomen door machines zó te ontwerpen dat manipulatie geen voordeel biedt en dus de prikkel om dit te doen ontbreekt. Een goede machinefabrikant of –installateur beoordeelt volgens de normontwikkelaars of de machine in een bepaalde situatie, bijvoorbeeld bij storingen, zulk gedrag zou kunnen uitlokken. Vaak is in dat geval een technische ingreep - bijvoorbeeld het plaatsen van een simpel camerasysteem of toepassing van 'hold to run' - de beste oplossing. De nieuwe norm voorziet in 5 aanvullende technische maatregelen om het omzeilen van blokkeervoorzieningen te voorkomen.

Manipulatie voorkomen

De nieuwe norm rust op 3 pijlers:

  • Aanleidingen reduceren
  • Mogelijkheden reduceren
  • Voordelen reduceren

Anders gezegd: door machines en productielijnen ergonomisch te ontwerpen kan de behoefte om te manipuleren worden voorkomen. Door moderne intelligente en gecodeerde veiligheidssensoren en -installaties toe te passen is manipulatie heel lastig te maken. En door bijvoorbeeld het activeren van geautomatiseerde wachttijden is uit manipulatie geen voordeel te behalen.

NEN opleidingen

NCOI Techniek heeft een uitgebreid gamma aan NEN opleidingen. Klik hier en bekijk de mogelijkheden.

Bron: nen.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.