Nieuwe verordening PBM beschermt nog beter

Veiligheidskundigen opgelet! Het voorstel voor de nieuwe tekst van de verordening voor persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) is beschikbaar. De aanvankelijke Europese richtlijn wordt daarmee omgezet naar een strenger te handhaven verordening. Enkele belangrijke zaken zijn gewijzigd, waardoor onder andere bepaalde producten van categorie veranderen.

De Europese richtlijn PBM ( IP/14/319) beschrijft de eisen waaraan producten op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen moeten voldoen om ze op de markt te mogen brengen. Denk daarbij aan bescherming tegen allerlei gevaren die tijdens het werk op de loer kunnen liggen: brand, hitte, harde geluiden, gevaren voor de ogen, vallende voorwerpen, chemicaliën. Iedere werknemer in welke sector dan ook heeft er wel eens mee te maken. En uiteraard moet die werknemer dan beschermd worden. Belangrijk voor werkgevers is om in het achterhoofd te houden dat het hun taak blijft eerst gevaren in kaart te brengen en waar mogelijk te reduceren. Pas als dat zoveel mogelijk gedaan is, komen PBM’s in beeld.

Algemene aanpassingen

De Europese richtlijn voor PBM's was al een aantal jaren oud en was toe aan revisie. In de nieuwe versie is ook een aantal algemene wijzigingen in Europees beleid opgenomen, zoals de adoptie van het Nieuw Wetgevend Kader (NWK). Dat betekent concreet dat er strengere eisen worden gesteld aan keuringsinstellingen die persoonlijke beschermingsmiddelen beoordelen. Bovendien zijn in het NWK niet alleen de fabrikant en diens wettelijk vertegenwoordiger, maar ook de importeur en de distributeur verantwoordelijk, met andere woorden: de marktdeelnemers.

Nieuwe categorie

Een andere belangrijke verandering is dat een aantal producten van categorie is veranderd. Zo is bijvoorbeeld gehoorbescherming van categorie II naar III gegaan, zodat dit aspect nu onder de zwaarste categorie PBM's valt. Ook broeken die beschermen tegen kettingzagen zijn van categorie II naar III verschoven.

Van richtlijn naar verordening

Tot slot is nog belangrijk te vermelden dat de nieuwe tekst geen richtlijn maar een verordening is. Daarmee heeft de tekst een directe werking en hoeft hij niet in nationale regels opgenomen te worden. Vertalen mag, maar er wordt geen vrijheid gegeven aan eigen interpretatie. Het voordeel hiervan is dat er een 'level playing field' ontstaat. Strafbaarstelling bij een eventuele overtreding van de verordening wordt wel in de nationale regels opgenomen.

Bron: Nen.nl 

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.