Op zoek naar een nieuwe baan? Zo zet u internet optimaal in bij uw zoektocht

Aan het begin van het jaar zijn mensen extra gemotiveerd om hun leven te veranderen. Ze nemen zich voor te stoppen met roken, meer te sporten en gezonder te eten. Maar ook een nieuwe baan staat hoog op het lijstje met goede voornemens. En een nieuwe baan zoeken, dat doe je anno 2015 natuurlijk online. Maar hoe maakt u nu optimaal gebruik van internet bij uw zoektocht naar een nieuwe baan?
 
Maak gebruik van social media
Dat social media als Facebook, Twitter en LinkedIn een goede plek zijn om een nieuwe baan te vinden, is algemeen bekend. Maar bedrijven delen niet alleen steeds vaker hun vacatures via deze media, ze kunnen ook uw gangen nagaan. Zorg dus dat u dingen die privé zijn afschermt en de dingen die u wél wilt delen (opleiding en werkervaring) zichtbaar en up-to-date houdt. Wat LinkedIn betreft, kunt u een mooi profiel aanmaken en hopen dat de werkgever van uw dromen toevallig op uw pagina terechtkomt. U kunt ook het lot een handje helpen door aan vakinhoudelijke discussies deel te nemen, te connecten met recruiters van bedrijven waarbij u graag wilt werken en uzelf te laten ‘endorsen’ voor skills waarop u graag gevonden wilt worden.
 
Presenteer uzelf in een video
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Bedrijven hebben dat al een tijdje door, getuige de bedrijfsvideo’s die regelmatig verschijnen, maar ook in online recruitment zijn video’s een trend.
Met bijvoorbeeld de app Startmonday (te downloaden in de Google Playstore en binnenkort ook verkrijgbaar voor iOS) kunt u een filmpje van 15 seconden uploaden waarin u uzelf presenteert aan de werkgever. In het buitenland hebben bedrijven als Vodafone en McDonalds al mensen aangenomen via deze app. Het zal dus waarschijnlijk niet lang meer duren voordat video recruitment ook in ons land een grotere rol gaat spelen.
 
Onder de radar blijven
Met bovenstaande tips bent  u zichtbaar als werkzoekende. Maar als u al een baan heeft, wilt u natuurlijk liever niet dat uw werkgever erachter komt dat u actief op zoek bent naar een andere baan. Gelukkig zijn er manieren om uw online vindbaarheid te vergroten zonder dat uw huidige baan in gevaar komt. Uw LinkedIn-pagina optimaliseren voor de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden is daar een van. Let er dan wel op dat uw updates niet met uw contactpersonen gedeeld worden. Dit kunt u aanpassen in de privacy-instellingen. Ook kunt u instellen of uw lidmaatschap van een bepaalde groep wel of niet zichtbaar mag zijn voor uw contactpersonen. Het valt immers op als u ineens lid wordt van allerlei nieuwe groepen of ineens actief bent in groepen waar u eerder niets mee deed. Wilt u juist wél zichtbaar zijn? Bijvoorbeeld als u de aandacht wilt trekken van invloedrijke personen binnen interessante bedrijven door hun profiel te bekijken? Stel dan in dat anderen kunnen zien dat u hun profiel bekeken heeft. Misschien bekijken ze uw profiel vervolgens wel!
 
Volledig anoniem solliciteren
Solliciteren zonder zelfs maar uw persoonlijke gegevens achter te laten is ook nog een optie. Via verschillende websites kunt u bijvoorbeeld uw cv uploaden zonder uw persoonlijke gegevens. Werkgevers die zich aangesproken voelen door uw cv, kunnen vervolgens met u ‘flirten’ door u een persoonlijk bericht te sturen. Ook de makers van de Amerikaanse app Switch lieten zich inspireren door de onlinedatingwereld, Tinder in dit geval. Kandidaten en werkgevers kunnen door middel van swipen aangeven of ze in elkaar geïnteresseerd zijn. In het geval van een match krijgen beide partijen een melding op hun telefoon en een e-mail. Switch kan op dit moment alleen nog maar in Amerika gedownload worden, maar het ziet ernaar uit dat deze en vergelijkbare apps op termijn ook in Nederland beschikbaar komen.
 
Als u op zoek bent naar een nieuwe baan, is het belangrijk dat u uw sterke punten krachtig en vol zelfvertrouwen kunt presenteren. Weet u best wat uw kwaliteiten zijn, maar vindt u het moeilijk om de gewenste indruk achter te laten? Dan is de training Persoonlijke Kracht en Uitstraling van NCOI interessant voor u!
 
Bron: Frankwatching

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.