Dat de industriële revolutie voor flink wat veranderingen heeft gezorgd, weet iedereen. Binnen de procesindustrie is dat niet anders. Voorheen was het bewerken van materialen, halffabricaten en producten mensenwerk, tegenwoordig wordt het door machines gedaan. Hierdoor kan er meer geproduceerd worden in kortere tijd en varieert de kwaliteit van de verschillende producten minder. De procesindustrie bestaat echter uit verschillende industrieën, waaronder de chemische industrie, de farmaceutische industrie en de zuivelindustrie. De eindproducten die deze verschillende industrieën opleveren, zijn compleet verschillend en de machines waarmee deze producten vervaardigd worden dus ook. Dit betekent dat er een ervaren operator nodig is die weet hoe hij met de machine in kwestie moet omgaan. Maar wat doet een operator nu precies en over welke kennis en vaardigheden moet je beschikken als je operator wilt worden?
De operator heeft een of meerdere machines in een fabriek onder zijn hoede. Hij moet goed bekend zijn met de werking van deze machines, zodat hij de instellingen kan aanpassen als dat nodig is. Daarnaast moeten de machines regelmatig gecontroleerd worden om te zorgen dat de gewenste kwaliteit en aantallen worden geleverd. Ook de producten moeten regelmatig worden gecontroleerd. Dit kan de operator zelf doen, maar het kan ook door een speciale kwaliteitscontroleur gedaan worden.
Wat je precies moet weten en kunnen als operator, hangt niet alleen af van de specifieke industrie waarin je werkzaam bent, maar natuurlijk ook van je precieze functie. Er zijn verschillende operatorfuncties:
Een operator moet niet alleen verstand hebben van de machines waarmee hij werkt, maar ook van het algehele proces. Daarbij komt dat een operator die in de zuivelindustrie werkt, niet zomaar in de chemische industrie aan de slag kan gaan. Elke sector vraagt immers weer om specifieke kennis van de operator. Deze kennis kan in de praktijk worden opgedaan, maar ook door middel van een opleiding. Reed Business Opleidingen biedt verschillende opleidingen meet- en regeltechniek aan voor (aankomende) operators, zoals Meten en Meetinstrumenten (PIT1) en Industriële Automatisering (PIT3).
Bron: Technisch werken