Operator worden in de procesindustrie? Dit moet je allemaal in huis hebben

Dat de industriële revolutie voor flink wat veranderingen heeft gezorgd, weet iedereen. Binnen de procesindustrie is dat niet anders. Voorheen was het bewerken van materialen, halffabricaten en producten mensenwerk, tegenwoordig wordt het door machines gedaan. Hierdoor kan er meer geproduceerd worden in kortere tijd en varieert de kwaliteit van de verschillende producten minder. De procesindustrie bestaat echter uit verschillende industrieën, waaronder de chemische industrie, de farmaceutische industrie en de zuivelindustrie. De eindproducten die deze verschillende industrieën opleveren, zijn compleet verschillend en de machines waarmee deze producten vervaardigd worden dus ook. Dit betekent dat er een ervaren operator nodig is die weet hoe hij met de machine in kwestie moet omgaan. Maar wat doet een operator nu precies en over welke kennis en vaardigheden moet je beschikken als je operator wilt worden?

De taken van een operator

De operator heeft een of meerdere machines in een fabriek onder zijn hoede. Hij moet goed bekend zijn met de werking van deze machines, zodat hij de instellingen kan aanpassen als dat nodig is. Daarnaast moeten de machines regelmatig gecontroleerd worden om te zorgen dat de gewenste kwaliteit en aantallen worden geleverd. Ook de producten moeten regelmatig worden gecontroleerd. Dit kan de operator zelf doen, maar het kan ook door een speciale kwaliteitscontroleur gedaan worden. 

Verschillende operatorfuncties

Wat je precies moet weten en kunnen als operator, hangt niet alleen af van de specifieke industrie waarin je werkzaam bent, maar natuurlijk ook van je precieze functie. Er zijn verschillende operatorfuncties:

  • Assistent operator: als assistent operator assisteer je een ervaren allround operator. Je bent dus meestal ondersteunend aanwezig bij het bedienen van een machine.
  • Allround operator: een allround operator is breed inzetbaar in een productiebedrijf en stuurt meestal meerdere machines aan. Je kunt als allround operator ook assistent operators en productiekrachten die werkzaam zijn aan de productielijn aansturen. Een allround operator beschikt over een goede kennis en kan daardoor kan ook eerstelijnsstoornissen oplossen en assisteren bij het oplossen van grote en complexe storingen.
  • Procesoperator: procesoperators controleren de processen vanachter een groot beeldscherm waarop informatie verschijnt over de voortgang van de productieprocessen. Meestal doe je ook kwaliteitsmetingen. Je moet, in overleg met machineoperaties en de technische dienst, goed kunnen inspelen op problemen in het proces.
  • Leidinggevende operator: als leidinggevende operator stuur je meestal een aantal allround operators aan. Je moet goed het overzicht kunnen bewaren en het proces bewaken. Verder moet je verstand hebben van de verschillende machines en processen binnen het bedrijf.

Operator worden?

Een operator moet niet alleen verstand hebben van de machines waarmee hij werkt, maar ook van het algehele proces. Daarbij komt dat een operator die in de zuivelindustrie werkt, niet zomaar in de chemische industrie aan de slag kan gaan. Elke sector vraagt immers weer om specifieke kennis van de operator. Deze kennis kan in de praktijk worden opgedaan, maar ook door middel van een opleiding. Reed Business Opleidingen biedt verschillende opleidingen meet- en regeltechniek aan voor (aankomende) operators, zoals Meten en Meetinstrumenten (PIT1) en Industriële Automatisering (PIT3).
 
Bron: Technisch werken

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.