Oppositie wil chemiesector laten meebetalen aan toezicht

Chemische bedrijven die onveilig werken moeten zelf gaan meebetalen aan de inspectiekosten. Dat bepleit Van Tongeren (GroenLinks) vanwege de problemen met chemiebedrijf Odfjell. Zij krijgt steun van andere oppositiewoordvoerders.

Lekkende leidingen, chemische dampen en een haperende blusinstallatie. Tankopslagbedrijf Odfjell werd in 2012 stilgelegd vanwege herhaalde schending van de veiligheidsvoorschriften. Wat moet een bedrijf eigenlijk doen om zijn vergunning kwijt te raken?, vraagt Van Tongeren. Zij vindt net als Geurts (CDA) en Van Gerven (SP) dat chemische bedrijven best een bijdrage kunnen leveren aan de inspectiekosten. Staatssecretaris Mansveld (Milieu) wil echter vasthouden aan boetes en dwangsommen, omdat het toezicht "waardenvrij en onafhankelijk" moet zijn.

Strenger toezicht op chemiesector nodig

Is de kwaliteit van het toezicht op de chemiesector wel voldoende?, vraagt De Graaf (PVV). Van Gerven pleit voor onaangekondigde controles: "Papieren controles zijn niet genoeg." Regionale inspecties moeten zich thematisch specialiseren en meer mankracht krijgen, vindt D66-woordvoerder Van Veldhoven. Staatssecretaris Mansveld wil dat idee onderzoeken. Fokke (PvdA) vraagt of de rijksoverheid niet een grotere rol moet krijgen in het toezicht op grote chemiebedrijven. Maar Mansveld wijst erop dat de provincies allereerst verantwoordelijk zijn voor het toezicht: "Pas bij ernstige nalatigheid van de provincies treed ik op.".

Rapport onderzoeksraad is nog niet verschenen

Voor Dijkstra (VVD) en Fokke komt het debat eigenlijk te vroeg, omdat pas in juni een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de veiligheid in de chemiesector verschijnt. Ook Mansveld wil nog geen harde conclusies trekken. Waar nodig moet worden opgetreden, aldus Dijkstra, maar hij benadrukt dat Odfjell niet representatief is voor de hele chemiesector. Van Tongeren stelt echter dat Odfjell geen uitzondering is, gelet op de chemiebrand in Moerdijk en de gebrekkige brandveiligheid bij veel bedrijven. De Kamer stemt op 9 april over de ingediende moties.

Regelgeving explosieveiligheid ter discussie

Ook het toezicht op de regelgeving omtrent explosieveiligheid staat hiermee ter discussie. Want het is niet alleen een milieuprobleem door lekkage en emissie van gevaarlijke stoffen, maar ook de risico’s van explosiegevaar zijn groter dan bedrijven zich realiseren, aldus Ruud Bergwerff, Product Manager bij NCOI Techniek.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.