Optimaal functionerende airco- en verwarmingssystemen dankzij een EPBD-keuring

Als je met airconditioningsystemen of verwarmingsinstallaties werkt, heb je te maken met de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Doel van deze Europese richtlijn: 20 procent minder CO2-uitstoot en 20 procent energiebesparing in 2020. Een richtlijn heeft echter geen rechtskracht. Daarvoor moeten de lidstaten de eisen uit de richtlijn eerst verwerken in hun nationale wet- en regelgeving. Dit betekent dat Nederlandse personen en bedrijven zich alleen aan de eisen van de EPBD hoeven te houden voor zover deze in de Nederlandse wet- en regelgeving zijn opgenomen. Een regelmatige EPBD-keuring van airconditioning- en verwarmingssystemen zorgt ervoor dat deze systemen optimaal functioneren. Maar wat zijn nu de belangrijkste eisen die aan zo’n keuring gesteld worden? 

5-jaarlijkse keuringsplicht airconditioningsystemen

Voor airconditioningsystemen is een uiterste eerste keuringsdatum vastgesteld. Deze hangt af van de klasse en het bouwjaar van het airconditioningsysteem. Na deze eerste keuring moeten zij sinds 1 december 2013 elke 5 jaar opnieuw een EPBD-keuring ondergaan. Veel systemen bleken namelijk niet optimaal afgesteld te zijn of niet goed aan te sluiten bij de koelingsbehoefte van een gebouw. Dit leidt tot onnodig energieverlies, want een optimaal afgesteld airconditioningsysteem kan een besparing van maar liefst tot 30 procent opleveren. Tijdens een keuring onderzoekt een deskundige het rendement van de airconditioning en de dimensionering van een gebouw. Vervolgens krijgt de eigenaar of gebruiker van dit gebouw een rapport waarin de resultaten en aanbevelingen van de keuring vermeld staan. 

EPBD Airconditioningsystemendiploma’s

Airconditioningsystemen mogen alleen worden onderzocht door deskundigen die in het bezit zijn van het diploma ‘EPBD-A Airconditioningsystemen’ of ‘EPBDA-B Airconditioningsystemen’. Welke van deze twee diploma’s vereist is, is afhankelijk van de werkzaamheden die de deskundige uitvoert. Met diploma A mag hij alle handelingen van de EPBD-aircokeuring voor airconditioningsystemen van 12 tot 45 kW uitvoeren en met diploma B zijn er geen beperkingen aan het kilowattage. Beide diploma’s zijn 5 jaar geldig. Wie al in het bezit is van een diploma ‘Koelinstallaties F-gassen categorie 1’ (behaald tussen 1 januari 2010 en 1 december 2013) hoeft niet opnieuw examen te doen. Dit diploma geldt namelijk tot uiterlijk 5 jaar na afgifte als een diploma ‘EPBD-A Airconditioningsystemen’. 

Ondersteuning met behulp van de Installatie Performance Scan (IPS)

Ter ondersteuning van deskundigen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de Installatie Performance Scan (IPS) ontwikkeld. De applicatie bestaat uit een verwarmingsmodule en een koelmodule. Ook beheerders van gebouwen kunnen de scan gebruiken om te berekenen hoe effectief de verbetermaatregelen zijn. 

Keuring verwarmingssystemen

Voor verwarmingssystemen geldt dat de keuring van verwarmingsinstallaties tussen de 20 en 100 kW niet verplicht is. Wel wordt er gewerkt aan een kwalificatiesysteem waarmee installateurs zich op vrijwillige basis kunnen laten erkennen. Daarnaast wil men het mogelijk maken dat installateurs ook cv-ketels mogen inspecteren en voorzien van een keurmerk dat garandeert dat de cv-ketel veilig is en optimaal functioneert. De keuring van verwarmingssystemen van >100 kW is wel verplicht. Een SCIOS-gecertificeerd expert onderzoekt dan het opwekkingsrendement en het opgestelde vermogen ten opzichte van de warmtevraag.
 
Wil jij met airconditioningsystemen of verwarmingsinstallaties werken en heb je nog geen diploma? Bekijk dan eens ons aanbod opleidingen op het gebied van klimaattechniek. Bij ons leer je het vak van mensen die de praktijk door en door kennen. Vanaf het voorjaar van 2015 kun je de EPBD Airconditioningsystemendiploma’s behalen bij ons. Houd hiervoor onze website in de gaten!
 
Bronnen:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
SBRCURnet
Installatietotaal

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.