Oud is niet out!

Auteur: Henk Boswinkel

Stelt u zich eens voor, u heeft in uw organisatie 20 medewerkers van 55 jaar of ouder. De gemiddelde all-inkosten zijn ongeveer € 70.000,- per werknemer per jaar. Voor uw gevoel draaien ze op 50% van hun capaciteit. Een rekensom leert dat dit uw organisatie € 700.000,- per jaar kost, waar u niets voor terugkrijgt. En dit terwijl uw concurrentiepositie steeds meer onder druk komt te staan, de bank u achter de vodden zit en klanten steeds slechter gaan betalen. Waarschijnlijk is die 50% benutting door de organisatie zelf veroorzaakt.
 
Veerkracht benutten
Onderzoeken hebben aangetoond dat het steeds lastiger wordt om goede instroom aan de onderkant van uw organisatie te krijgen en dat de gemiddelde oudere veel flexibeler is door zijn levens- en werkervaring dan een jong iemand die net begint. Met een pensioengerechtigde leeftijd die alleen maar opschuift, is het dus zaak de capaciteit van de oudere werknemer zo volledig mogelijk te benutten en zijn ervaring op een planmatige manier over te dragen op jonge aanwas. Het enige wat daarvoor moet gebeuren is de veerkracht, die elk mens in meer of mindere mate in zich heeft, optimaal te benutten en zo lang mogelijk te blijven ontwikkelen. Goed voor de business, de oudere werknemer en de jonge instroom! Welke organisatie is daar niet bij gebaat?
 
Veerkracht optimaal ontwikkelen
De APA (American Psychological Association) heeft vanuit de positieve psychologie een aanpak geïntroduceerd om veerkracht bij mensen optimaal te ontwikkelen. Deze aanpak is wetenschappelijk onderbouwd en door een onbekende multinational wereldwijd omarmd. Het doel hiervan is de businessresultaten te verbeteren, terwijl de werknemers er zelf ook beter door worden. Hopelijk ligt de tijd dat mensen de stormen gelaten over zich heen laten gaan nu achter ons. In plaats daarvan moeten ze zo met tegenslag omgaan dat er minder stress ontstaat en dat de business, in welke functie dan ook, beter gaat.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.