Overheid investeert € 600 miljoen voor bij- en omscholing techniek

Op 13 mei 2013 hebben overheid, bedrijfsleven, vakbonden en onderwijsveld het Nationaal Techniekpact 2020 in Amsterdam ondertekend. Hierin staat vastgelegd dat vanaf 2020 alle basisscholen lesgeven in wetenschap en techniek. Bovendien wordt € 600 miljoen vrijgemaakt voor bij- en omscholing.

Aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt

Aanleiding van het Techniekpact zijn de grote tekorten van technisch personeel. Tot 2020 gaan er jaarlijks meer dan 70.000 bouwvakkers, installateurs, elektrotechnici, metaalbewerkers, ingenieurs en systeemanalisten met pensioen. Het pact heeft dan ook als doel om meer jongeren én werknemers te interesseren en te behouden voor techniek. Uiteindelijk moeten er jaarlijks 30.000 technici bijkomen. Kabinet, regio's en werkgevers steken samen € 300 miljoen in een investeringsfonds voor het techniekonderwijs. Verder investeert het kabinet de komende 2 jaar in totaal € 600 miljoen voor bij- en omscholing van werknemers met interesse in techniek. In het pact staan 22 afspraken die de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector moeten verbeteren en het tekort aan technisch personeel moeten tegen te gaan.

  • Vanaf 2020 geven alle basisscholen in Nederland techniekles.
  • Via een investeringsfonds investeren overheid kabinet en werkgevers ieder € 100 miljoen in techniekonderwijs. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld ook werknemers inzetten voor gastlessen, investeren in opleidingen, of hun laboratoria en machines beschikbaar stellen voor onderwijsinstellingen.
  • Het kabinet stelt in 2014 en 2015 in totaal € 600 miljoen euro beschikbaar voor bij- en omscholing van mensen met interesse in techniek. Ook wordt het voor werklozen makkelijker om zich met behoud van WW-uitkering om te scholen naar een baan in de techniek.
  • Alle technische mbo-studenten kunnen bij bedrijven terecht voor een stage- of leerwerkplaats.
  • Er komt een digitaal loket waar basis- en middelbare scholen informatie krijgen van het bedrijfsleven over techniekonderwijs of een stageplek.

Bron: nrc.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.