Menu

Overheid investeert € 600 miljoen voor bij- en omscholing techniek

Op 13 mei 2013 hebben overheid, bedrijfsleven, vakbonden en onderwijsveld het Nationaal Techniekpact 2020 in Amsterdam ondertekend. Hierin staat vastgelegd dat vanaf 2020 alle basisscholen lesgeven in wetenschap en techniek. Bovendien wordt € 600 miljoen vrijgemaakt voor bij- en omscholing.

Aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt

Aanleiding van het Techniekpact zijn de grote tekorten van technisch personeel. Tot 2020 gaan er jaarlijks meer dan 70.000 bouwvakkers, installateurs, elektrotechnici, metaalbewerkers, ingenieurs en systeemanalisten met pensioen. Het pact heeft dan ook als doel om meer jongeren én werknemers te interesseren en te behouden voor techniek. Uiteindelijk moeten er jaarlijks 30.000 technici bijkomen. Kabinet, regio's en werkgevers steken samen € 300 miljoen in een investeringsfonds voor het techniekonderwijs. Verder investeert het kabinet de komende 2 jaar in totaal € 600 miljoen voor bij- en omscholing van werknemers met interesse in techniek. In het pact staan 22 afspraken die de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector moeten verbeteren en het tekort aan technisch personeel moeten tegen te gaan.

  • Vanaf 2020 geven alle basisscholen in Nederland techniekles.
  • Via een investeringsfonds investeren overheid kabinet en werkgevers ieder € 100 miljoen in techniekonderwijs. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld ook werknemers inzetten voor gastlessen, investeren in opleidingen, of hun laboratoria en machines beschikbaar stellen voor onderwijsinstellingen.
  • Het kabinet stelt in 2014 en 2015 in totaal € 600 miljoen euro beschikbaar voor bij- en omscholing van mensen met interesse in techniek. Ook wordt het voor werklozen makkelijker om zich met behoud van WW-uitkering om te scholen naar een baan in de techniek.
  • Alle technische mbo-studenten kunnen bij bedrijven terecht voor een stage- of leerwerkplaats.
  • Er komt een digitaal loket waar basis- en middelbare scholen informatie krijgen van het bedrijfsleven over techniekonderwijs of een stageplek.

Bron: nrc.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.