Menu

Procesbeheersing vleesindustrie moet meer geautomatiseerd

Door de groeiende aandacht voor voedselveiligheid én de daaruit voortvloeiende aansprakelijkheidskwesties is er meer processturing en –controle. Dit geldt vooral voor de vleesindustrie. 

Het staat nog vers is ons geheugen gegrift, de affaire met de Salmonella Thompson besmette gerookte zalm in oktober 2012. Toch zijn de Nederlandse industriële vleesbedrijven geen koplopers als het gaat om automatisering van procescontrole. Terwijl buurland Duitsland wél veel gebruikgemaakt van geautomatiseerde controlesystemen.

Kwaliteitsmanagement

Ook directeur Frans de Leede van Delmo Techniek vindt dat er internationale verschillen zijn, zo stelt hij in het Vleesmagazine. “Geautomatiseerde managementinformatiesystemen vanuit productie zijn in ons land veelal ondergeschoven kindjes. Het terugrapporteren van bevindingen tijdens het proces kan eenvoudig en beter. Neem bijvoorbeeld temperatuurmeting. Die systemen maken tweewegverkeer tussen kwaliteitsmanagement en machine c.q. operator mogelijk. Door méér te automatiseren is het mogelijk het vakmanschap te centreren en kan de meester het oog houden op de processen zonder dat hij direct elke minuut bij elke processtap betrokken hoeft te zijn.”

CutVison en CutControl

In Duitsland wordt veelal gewerkt met de systemen CutVison en CutControl. Hiermee kan in 2 richtingen geautomatiseerd worden. Waar CutVision de gemeten waarden van de machine registreert en ‘real time’ opslaat, werkt CutControl werkt de andere kant op. Dit systeem stuurt het proces vanuit proefondervindelijk vastgelegde waarden. Waarden als temperatuur, tijd, duur, snelheden en ronden kunnen ingesteld worden, waardoor de operator stapsgewijs door het proces wordt geleid. Voordelen van deze systemen zijn:

  • nauwelijks risico op fouten;
  • Makkelijk bedienbaar;
  • meetwaarden zijn altijd beschikbaar.

Vreemd genoeg worden dit soort systemen in rokerij en garing wel veelvuldig gebruikt. Ook is men daar bekend met registratiesystemen. De Leede: “Blijkbaar ziet men het belang van registratie van de verhitting eerder dan dat van bereiding. Begrijpelijk, maar ook hierin worden de belangen, zeker met het oog op verscherpte wetgeving vanuit Brussel, steeds groter.”

Bron: Vleesmagazine (Industriespecial)

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.