Procesveiligheid een gedeelde zorg

Procesveiligheid kan niet uit een blik worden getrokken, maar is de verantwoordelijkheid van diverse partijen. “Doorslaggevend is echter het veiligheidsbewustzijn bij de procesindustrie zelf”, vindt Manuela Verkeste van A&MV Advies.

Procesveiligheid, wat houdt het in?

De Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) omschrijft ‘process safety’ als het inzetten van alle middelen om ‘de controle over procestechnische installaties te houden en te voorkomen dat gevaarlijke stoffen naar buiten komen’. Hiermee dienen calamiteiten zoals brand of toxische emissies te worden voorkomen. Procesveiligheid is dus van een andere orde dan persoonlijke veiligheid (veiligheidsbril, helm, handschoenen, etc.). Bij procesveiligheid gaat het om de integriteit van een productie-apparaat, waarvoor een geïntegreerd bestel van management- en besturingssystemen is benodigd. Dit bestel gaat onder meer over het ontwerp, de bouw, de inzet en het bedrijven van procesinstallaties.

Eerste verantwoordelijkheid

In grote lijnen zijn er drie soorten beslissers als het gaat om procesveiligheid. Dat zijn de procesindustrie zelf, de overheid (Inspectie SZW) en verzekeringsmaatschappijen. “Uiteraard ligt de eerste verantwoordelijkheid bij de procesindustrie zelf”, aldus Manuela Verkeste van A&MV Advies. “Directies dienen de procesveiligheid binnen hun bedrijven te waarborgen. Het management moet een actieve rol spelen in het vergroten van het veiligheidsbewustzijn van medewerkers en eisen stellen aan installaties. Wetshandhavers en verzekeraars komen vooral kijken als het fout is gegaan. Het gaat er echter om dat ongelukken worden voorkomen.”

Inspectie

“De rol van Inspectie SZW en verzekeraars is bovendien beperkt omdat deze instanties niet vertrouwd zijn met de normen waaraan onder andere verlichtings- en machineinstallaties moeten voldoen, zoals NEN 3140/1010 en EN 60204”, legt Verkeste uit. “Vaak zijn ook bedrijven zelf van veel voorschriften niet op de hoogte. Daarin kunnen wij als adviesbureau een belangrijke rol spelen. Onze dienstverlening omvat onder meer risico-inventarisatie en training. Bedrijven krijgen hiermee niet alleen een helder beeld van verbeterpunten, maar ook begeleiding bij de uitvoering er van. Zo dragen we bij aan een daadwerkelijke verbetering van de procesveiligheid.”

Het Process Safety congres 2013

Reed Business Opleidingen belegt op dinsdag 5 november 2013 in Houten Het Process Safety congres 2013. Dagvoorzitter en spreker Jop Groeneweg (universitair docent cognitieve psychologie aan de Universiteit Leiden) belicht de ‘factor mens’ binnen de procesveiligheid. Nathan Kuper (Inspectie SZW) laat het gezichtspunt van SZW zien. Manuela Verkeste vertelt wat haar in de praktijk opvalt en Arjan Hendrikse bekijkt process safety door de ogen van de verzekeraar. Verder zijn er parallelsessies op het gebied van scenariodenken, HAZOP en SIL. Als relatie van Reed Business Opleidingen ontvangt u €100,- korting op deelname aan het congres. U betaalt €299,- in plaats van €399,- (excl. btw). U ontvangt 1 SKO punt bij deelname. Klik hier en schrijf u nú in!

Bron: Jos Verleg, Bulk - 5 september 2013  

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.