Project’s Eleven: 11 principes voor succesvol projectmanagement

In december 2012 promoveerde Nicoline Mulder met haar onderzoek over projectmanagement gebaseerd op de kernboodschap ‘Value-Based Project Management’. Hierin stelde zij 11 projectsuccesfactoren vast die, los van categorie of complexiteit, kunnen leiden tot een optimaal geslaagd project. “In de meeste organisaties wordt niet gesproken over wat men onder projectsucces verstaat of hoe men dat gaat meten”, vertelt Mulder op haar site mulderprojectmanagement.nl.

Teruggrijpen op templates en best practices en standaard methodes volstaat niet. Er is teveel chaos. “Projectsucces is niet alleen het op tijd, binnen het budget en volgens de vooropgestelde specificaties opleveren wat je beloofd hebt. Maar het is vooral het projectresultaat laten bijdragen aan het hoger gelegen doel in de organisatie.”

Samenspel

Mulder vindt de oplossing in het zogenaamde complexiteitsdenken. Hierbij fungeert een systeem, zoals een project, autonoom als geheel, maar is ook op zichzelf geïntegreerd in een groter geheel. “Bij Project’s Eleven hebben we te maken met een uitgebalanceerd samenspel. Hoe de balans eruit ziet, is contextafhankelijk.” Aldus Mulder. Zij biedt een methode voor het vergroten van projectsucces met 3 hoofdingrediënten: chaordisch systeemdenken, moderne managementconcepten en projectsuccesfactoren afgeleid uit de praktijk.

11 projectsuccesfactoren

De onderstaande 11 principes vormen volgens Mulder de basis voor een succesvol project. Hiermee kan het projectteam samen met de opdrachtgevers tot een gezamenlijke visie komen waarin organisatiemissie, projectvisie en projectdoel op 1 lijn liggen. “Maar”, benadrukt Mulder, “het 1 op 1 toepassen van de 11 succesfactoren op hedendaagse projecten biedt geen garantie op succes.”

 1. Projectdoel: het ontwikkelproces om te komen tot een gezamenlijk en concreet beeld van het te behalen doel in lijn met de organisatiestrategie.
 2. Projectvisie: Het perspectief van waaruit je kijkt naar het projectdoel.
 3. Topmanagementsupport: De ondersteuning van de projectvisie door het lijn- en topmanagement.
 4. Kennis en (technische) middelen: De beschikbaarheid van vereiste expertise en technologie.
 5. Gebruikersacceptatie: De waardering van het project door de eindgebruikers.
 6. Stakeholdermanagement: Het omgaan met interacties en invloeden van belanghebbenden.
 7. Projectecologie: De wisselwerking tussen het project en actoren en ontwikkelingen in de omgeving.
 8. Sociale vaardigheden van de projectleider: het adaptief en sensitief vermogen van de projectleider.
 9. Projectvolwassenheid van de projectleider: De ervaring van de projectleider in het omgaan met complexe vraagstukken.
 10. Projectteam: Het nastreven van de collectieve ambitie van het team.
 11. Projectmanagement: Het maken en monitoren van plannen om het projectdoel te behalen.Value-based

Meer informatie

Het volledige proefschrift van Nicoline Mulder vindt u op de site van de Technische Universiteit Eindhoven. Op 28 maart 2013 verschijnt het boek van Mulder ‘Value-Based Project Management’.   Bron: Mulderprojectmanagement.nl Artikel Value-Based Project Management door Willem Mastenbroek, managementsite.nl    

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.