Projecten ontaarden vroeg of laat in 'gedoe'. Vaak als gevolg van samenwerking, beïnvloeding vanuit de projectomgeving en belangenbehartiging. Dit kan hoog oplopen en veel energie kosten. Maar als het besproken wordt, kan het ook veel opleveren.
Zolang mensen het goed met elkaar kunnen vinden, zowel inhoudelijk als relationeel, zal er weinig gedoe zijn. Het gaat erom wat er gebeurt als het spannend wordt, als de inzichten botsen, de overdracht niet meer zo soepel loopt, de interactie stroef wordt en de kwaliteit van de relatie te wensen overlaat. Dan heeft bijna iedereen de neiging om de confrontatie uit de weg te gaan. Hierbij spelen 3 angsten een rol:
En dan wordt het interessant wat de projectleider gaat doen. Kan die dealen met het gedoe?
Hoe vervelend het soms ook is, er is niets mis met gedoe. Sterker nog, het is een teken van betrokkenheid. De kneep zit ‘m in het met elkaar bespreken van gedoe als gezamenlijk probleem, met de intentie om dit te beheersen en op te lossen. Maar hoe doet u dat, hoe leidt u die gesprekken? Het is niet zozeer een kwestie is van kunnen als wel van durven. Hieronder hebben we een aantal principes geformuleerd voor het creëren van een veilige uitgangspositie om dit soort gesprekken goed te kunnen voeren.
Achter deze principes gaat een mensbeeld schuil. De principes werken alleen in een situatie waarin men elkaar professioneel waardeert, ervan uitgaat dat iedereen er een succes van wil maken, men elkaar als volwassen beschouwt en op ‘ooghoogte’ met elkaar wil communiceren. Ze gelden voor organisaties en projecten, die gebaseerd zijn op vertrouwen. Een projectleider die zich zo’n situatie wenst, heeft maar één optie: zijn mensen op die gewenste manier te behandelen.
Bron: IPMA Projectie Magazine