Volgens de wet ben je verplicht de risico’s binnen jouw bedrijf in kaart brengen. Om je medewerkers te beschermen moet je maatregelen nemen om die risico’s te beheersen. De risico’s en het plan van beheersmaatregelen leg je vervolgens vast in een document. Maar hoe maak je zo’n risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)? In dit voorbeeld lees je hoe de onderhoudsmanager van ABC Engineering dit deed.
Het Engelse ABC Engineering maakt onderdelen voor motoren. Het bedrijf bestaat sinds de jaren zeventig en heeft veertig mensen in dienst. Tijdens een review van de Arbo-regels binnen het bedrijf ontdekte de directeur dat er geen RI&E voor onderhoudswerkzaamheden in de fabriek was gedaan. Er waren echter wel RI&E’s voor de productie, opslag en het vervoer van de producten, waarvoor al de nodige veiligheidsmaatregelen waren doorgevoerd. Hij gaf daarom opdracht aan zijn onderhoudsmanager om ook een RI&E te doen en gelijk de nodige maatregelen toe te passen om de risico’s te beheersen.
Om een goed beeld te schetsen volgt nu een korte beschrijving van de situatie in de fabriek: Waar mogelijk voert de onderhoudsmanager zelf de nodige onderhoudswerkzaamheden uit. Het is zijn taak om de productie te ondersteunen door bijvoorbeeld het onderhoud aan de machines te doen. Het bedrijf maakt ook gebruik van externe onderhoudsmonteurs om bijvoorbeeld reparaties uit te voeren. De onderhoudsmanager selecteert de onderhoudsmonteurs en controleert samen met de productiemanager het werk wat ze doen. Verder heeft de onderhoudsmanager een kleine werkplaats met gereedschap, een lasapparaat en een veilige opslagplaats voor oplosmiddelen en ontvlambare stoffen. Voor zijn werk komt hij in alle delen van de fabriek.
De onderhoudsmanager zocht eerst online naar meer informatie van de overheid over arbeidsomstandigheden en risico-inventarisatie en –evaluatie. In Nederland kun je deze informatie vinden op het Arboportaal van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Daarna bracht hij de risico’s in de fabriek in kaart. Hij deed dit door:
Terwijl hij de risico’s in kaart bracht dacht hij ook na over wie erdoor getroffen kon worden en hoe ongelukken zouden kunnen gebeuren. Hij bekeek ook wat er al was gedaan om de risico’s te beperken. En welke maatregelen eventueel nog konden worden toegevoegd of verbeterd. Om de RI&E toe te passen maakte hij een plan van aanpak met daarin duidelijk aangegeven wie welke punten moest gaan oppakken en per wanneer.
De onderhoudsmanager besprak al zijn bevindingen met de Arbo-medewerker, leidinggevenden en de directeur en hing het RI&E-document ook op het mededelingenbord.
Kijk in de tabel voor alle specificaties van de RI&E van ABC Engineering. Met alle stappen uit dit voorbeeld kun jij nu zelf aan de slag met een RI&E voor jouw bedrijf.
Bron: Health and Safety Executive