Rapport contractmanagement DBFMO

Algemene Rekenkamer bevestigt andermaal de meerwaarde van PPS. De Algemene Rekenkamer heeft op 6 juni jl. het rapport contractmanagement DBFMO gepubliceerd. Het rapport bevestigt andermaal de meerwaarde van PPS t.o.v. traditionele projecten.

Wat de meerwaarde precies is, kan men pas zeggen na het aflopen van de PPS contracten. Feit is wel dat doorgaans alle PPS projecten binnen tijd en budget zijn opgeleverd. In het rapport wordt ook stilgestaan bij de wijzigingen die in de vijf PPS contracten zijn doorgevoerd. Het is logisch dat men wijzigingen in contracten goed moet managen en dat een wijziging geld kost maar dat is niet inherent aan PPS. Een wijziging kost namelijk altijd geld, ook bij traditionele projecten.

Design, Build, Finance, Maintain en Operate (DBFMO)

Design, Build, Finance, Maintain en Operate (DBFMO) is een vorm van publiek-private samenwerking die het Rijk toepast bij gebouwen en infrastructuur. DBFMO-projecten kenmerken zich doordat het Rijk de realisatie en exploitatie van een bouwproject opdraagt aan één private opdrachtnemer, waarbij deze partij ook de financiering van het project verzorgt. Het Rijk betaalt aan de opdrachtnemer tijdens de gehele contractperiode en alleen voor geleverde prestaties een vergoeding. Het zijn langdurige contracten, die een looptijd tot 30 jaar kunnen hebben.

Miljoenen besparing

Eind 2012 waren dertien van deze contracten in uitvoering (voor zes wegen en zeven gebouwen) met een contractwaarde van ruim 6 miljard euro. Het Rijk verwacht met deze contracten in totaal 800 miljoen euro te hebben bespaard. De Algemene Rekenkamer onderzocht de wijze waarop het Rijk deze contracten uitvoert. Daarnaast onderzochten we hoe het Rijk de Tweede Kamer hierover informeert.

Lees het rapport, de conclusies, aanbevelingen en reacties van betrokken ministers op rekenkamer.nl.

Bron: PPS netwerk Rekenkamer.nl  

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.